Rate u “švajcarcima” muče građane

PinterestFacebookTwitterShare

Gotovo da se nijedan građanin koji je uzeo stambeni kredit u švajcarskim francima nije odlučio da ga prebaci u evre, jer je to i dalje veoma skupo.
 
Neke banke nude mogućnost direktne promene valute, bez ikakvih troškova, ali ni to ne pomaže klijentima zaduženim u “švajcarcima“. Građani, i pored fiksiranja kursa švajcarskog franka, grcaju u dugovima, ali konačnog rešenja nema, iako su ga najavili iz NBS i Vlade Srbije.
 
Svi koji su uzeli zajmove u švajcarskoj valuti, danas moraju da otplaćuju duplo veće rate, nego kada su podigli zajam. Tako na primer, onome koji je pre tri godine uzeo stambeni kredit od 69.000 franaka ili tadašnjih 41.600 evra, rata je iznosila 407 franaka ili 250 evra. Vrednost švajcarskog franka je bila 48 dinara. Danas mu je rata niža i iznosi 394 franka, ali u evrima dostiže 333 evra, a franak vredi 82 dinara. Ako bi želeo da prebaci ovaj kredit u evre, morao bi da uzme kredit od 51.000 evra, dok je pre tri godine, na početku otplate, dugovao gotovo 10.000 evra manje.
 
“Jedna od opcija je eventualna subvencija kamate države, koja bi imala efekat relaksiranja visine rate klijenata do približavanja odnosa valuta koji je važio pre dve do tri godine”, smatra Petar Grujić, direktor sektora za rad sa stanovništvom Folks banke. On kaže da se “dotirana kamata može pretvoriti i u beskamatni kredit sa grejs periodom od pet do deset godina, koji bi korisnik tada otplaćivao”.