Britanija zbog krize “beži” iz EU?

PinterestFacebookTwitterShare

U Donjem domu britanskog parlamenta bodi se debata o organizaciji referenduma o tome da li zemlja treba da ostane u EU.


Oko 60 poslanika Kameronove konzeravativne stranke potpisali su predlog da se do maja 2013. organizuje referendum o Evropi na kome bi se ponudile opcije ostanka u EU, izlaska iz EU ili pregovaranja labavijih veza zasnovanih trgovini i saradnji.


Kameron je članovima svoje stranke naložio da glasaju protiv predloga, međutim, većina njih su evroskeptici koji veruju da je suverenitet Britanije umanjen zbog sve većeg prebacivanja autoriteta na Brisel. Oni dužničku krizu u evrozoni vide kao priliku da povrate deo ovlašćenja ili napuste Uniju u potpunosti. Kriza u evrozoni stavila je Kameronovu vladu pred dilemu. Britanija ne želi da daje mnogo novca za Evropski fond za finansijsku pomoć ali se plaši da bi evrozona mogla da je isključi iz odluka o pitanjima koja su od značaja za tu zemlju, poput oblasti finansijskih usluga, u kojoj je London dominantan.

“Naš nacionalni interes je da budemo u EU, da pomognemo da se odrede pravila koja će uređivati jedinstveno tržište, koje je naše najveće izvozno tržište pošto apsorbuje 50 odsto našeg izvoza”, rekao je Kameron. On je dodao da se ne radi o apstraktnom i teorijskom argumentu već se tiče miliona radnih mesta. Kameron je rekao i da sada nije dobar trenutak da u jeku ekonomske krize da se organizuje takav jedan referendum.
 
Kad je kuća vašeg suseda u plamenu vaš prvi refleks je da pomognete da se ugasi požar, ako ni zbog čega drugog nego da se ne proširi na vašu kuću”, rekao je Kameron.
 
Pristalice članstva u EU smatraju i da bi izlazak iz Unije loše uticao na ekonomiju i strane investicije. Predlog nema nikakve šanse da bude prihvaćen jer se druge vodeće partije protive takvom predlogu, ali je prvi put da poslanici Kameronove stranke izražavaju nezadovoljstvo njime od kada je došao na vlast u maju 2010. godine.