Potpisivanje Sporazuma sa Italijom o energetskoj saradnji

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić potpisaće danas sa ministrom ekonomskog razvoja Italije Paulom Romanijem Sporazum o energetskoj saradnji dve zemlje, kojim će biti garantovana otkupna cena od 155 evra za energiju iz obnovljivih izvora koja će se iz Srbije izvoziti u Italiju, saopštilo je resorno ministarstvo.
 
Taj sporazum će omogućiti realizaciju više energetskih projekata na teritoriji Srbije i Republike Srpske, u koje će direktno biti uloženo više od milijardu evra, navodi se u saopštenju. Vlada Italije će time preuzeti obavezu da otkupi svu proizvedenu energiju iz zajedničkih kapaciteta i da za nju plati 155 evra za jedan megavatčas, što je trenutno jedna od najviših podsticajnih (fid-in) tarifa u Evropskoj uniji.
 
Energetski sporazum koji će biti potpisan u Rimu jedan je od najvažnih sporazuma za realizaciju zajedničkih energetskih projekata, jer njime Vlada Italije garantuje otkupnu cenu za energiju iz obnovljivih izvora, koja će se iz Srbije izvoziti na italijansko tržište, precizira se u saopštenju.

Sporazum će omogućiti EPS-u da ostvari značajne prihode, jer je ta cena nekoliko puta veća od cene električne energije u Srbiji. Sva energija iz zajedničkih kapaciteta, koji treba da budu izgrađeni u Srbiji, izvoziće se na italijansko tržište. Građani Srbije neće plaćati podsticajne tarife za ovu energiju, što je inače praksa u svim zemljama EU, a budžet Srbije će ostvariti značajne prihode po tom osnovu, navodi se u saopštenju.

Jedna od tema razgovora u Rimu biće i realizacija drugih zajedničkih projekata, među kojima i o saradnji EPS-a i Edisona na realizaciji projekta termoelektrane Kolubara B, u koji ta italijanska kompanija treba da uloži više od milijardu evra.

U delegaciji Srbije koja je u zvaničnoj poseti Italiji biće i savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić, državni sekretar za energetiku Dušan Mrakić i generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković.