Nafta iznad 91 dolara u očekivanju plana EU protiv krize

PinterestFacebookTwitterShare

Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku trguje po ceni iznad 91 dolara za barel dok investitori iščekuju detalje evropskog plana za obuzdavanje dužničke krize.

Cena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u decembru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 17 centi na 91,44 dolara za barel, nakon jučerašnjeg poskupljenja od čak 3,87 dolara ili 4,4 odsto, dok je sa druge strane evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 20 centi na 111,25 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Najvažnija energetska sirovina je u protekle tri nedelje na berzi u Njujorku poskupela za čak 21 odsto zahvaljujući optimizmu ulagača da će evropski lideri osmisliti plan za ograničenje štete od mogućeg bankrota Grčke. Očekuje se da će detalji tog plana biti izneti sutra.

“Iako je problem prezaduženosti u evrozoni i dalje velik, čini se da je na tržištu u cenu nafte uračunat faktor održivog rešenja krize. Na sutrašnjem samitu Evropske unije bi ipak mogle da budu objavljene vesti koje će izazvati pad cene nafte, ukoliko sveobuhvatni plan protiv dužničke krize ne bude dovoljno konkretan”, navodi se u saopštenju konsultantske firme “Riterbuš end asosijets”.

Na poskupljenje “tečnog zlata” ovog meseca su takođe uticali pokazatelji da globalni ekonomski rast možda neće usporiti u onoj meri koju su očekivali neki analitičari.

Tako je Kina, koja poslednjih godina predvodi svet u rastu tražnje energenata, juče saopštila da je prerađivački sektor u oktobru verovatno ostvario rast na mesečnom nivou, dok je prošle nedelje objavljen podatak o rastu kineske privrede u trećem kvartalu od 9,1 odsto.