Uskoro zaštitna ograda protiv buke sa autoputa

PinterestFacebookTwitterShare

Postavljanje ograde za zaštitu od buke na delu autoputa kroz Beograd moglo bi da počne tokom zime ukoliko vreme bude povoljno, najavilo je danas Javno preduzeće “Putevi Srbije”.

Agenciji Beta je u tom preduzeću rečeno da je zbog velikog broja žalbi zdravstvenih ustanova u blizini autoputa kroz Beograd odlučeno da se ograda najpre postavi kod Kliničko-bolničkog centra “Bežanijska kosa” i kod Gradske službe hitne pomoći.

U Putevima Srbije kažu da domaći i austrijski projektanti upravo pripremaju projektnu dokumentaciju.  Postavljanju barijera će početi po izboru najpovoljnijeg izvođača na osnovu tenderskog procesa za kupovinu i ugrađivanje materijala.

Kada se završi i overi Projektno-tehnička dokumentacija i izabere najpovoljniji izvodjač, znaće se cena postavljanja barijera pored dveju medicinskih ustanova, kažu u Putevima Srbije.

Član Gradskog veća Miroslav Čučović kazao je agenciji Beta da je postavljanje ograda za zaštitu od buke veoma skupo, ali neophodno i da će to morati da se uradi segmentarno od Studentskog grada, do izlaska puta iz Beograda, ka Bubanj potoku.

Prema njegovim rečima, Putevi Srbije upravljaju kupovinom i plaćanjem zaštitnih ograda jer je auto-put E-75, kao deo Evropskog koridora 10 u nadležnosti republičkih organa.

 
On je naveo da se ograde za zaštitu od buke nikada ne stavljaju kao “bedem – zid” duž cele trase auto-puta, nego mesto gde će biti postavljene zavisi od ispitivanja jačine buke. Od toga zavisi i visina ograde, debljina i oblik od kojeg zavisi kuda se preusmerava zvuk – da li uvis, ili niz ulicu u kojoj nema stanovnika.