Kina ograničava broj zabavnih programa na TV

PinterestFacebookTwitterShare

Kina će ograničiti broj zabavnih programa na televizijama, od provodadžijskih emisija “Nađi mladu” do plesnih takmičenja, i umesto njih insistirati na emisijama za izgradnju morala u društvu, pišu danas kineski mediji.

Kineska Državna administracija za radio, film i televiziju će od iduće godine ograničiti broj šou emisija koje “oslikavaju mračnu i morbidnu stranu društva”, piše Dnevnik južne metropole. List navodi da će od 1. januara svaka satelitska TV stanica moći da emituje ne više od dva zabavna programa u udarnom vremenu od 19 do 22 sata svake večeri.

Citirajući direktivu nadzornog tela za medije, list navodi da će slobodno vreme televizije popuniti programima kojima se “propagira harmonija odnosa u društvu, zdravstvo i emisije iz kulture”. Zvanična agencija Sinhua je prenela da direktiva ima za cilj da se publika odbrani od “preteranih zabava” tako što će se ograničiti broj emisija sa igrama, govorni šou programi, spektakli sa izborom idola, realiti šou emisije…

Na 34 glavne TV stanice biće obavezno da se u poslednjih šest sati programa emituje najmanje dva sata vesti, prenela je Sinhua.

Kineski mediji su preneli u septembru da je telo za nadzor zatražilo od provincijskih TV stanica da ograniče određeni tip emisija i povećaju proizvodnju šou emisija o kućnim domaćinstvima i etici, ali moćna televizijska industrija radi po starom čekajući na zvanična uputstva.

Prošlog septembra agencija za kontrolu je naredila da se skine s programa, na godinu dana, popularni šou o mladim talentima po ugledu na Američkog idola, Super devojka, jer je prekoračila dozvoljenu vreme trajanja emisije. Takođe, su nedavno ponovo zabranjene lascivne, seksi reklame, kao i reklame za hiruško povećanje grudi, podseća Rojters.

Kineske vlasti redovno cenzorišu sav sadržaj televizija za koji smatraju da je politički osetljiv ili napadan, od pesama do filmova, za razliku od patriotskih emisija na državnim televizijama. Sve raširenija filmska i televizijska piraterija, međutim, omogućava da se sve zabrane i ograničenja lako zaobiđu i da se traženi programi distribuiraju preko DVD-a ili Interneta.