Računi 80 odsto građevinskih firmi u blokadi

PinterestFacebookTwitterShare

Računi 80 odsto građevinskih preduzeća u Srbiji je blokirano i mnogima preti stečaj, rečeno je danas na osnivanju Grupacije za industriju građevinskog materijala u Privrednoj komori Srbije (PKS).

 
U Srbiji je, sa druge strane, neophodno što pre rekonstruisati oko 1,3 miliona stambenih objekata, za šta je potrebno oko sedam milijardi evra, a taj posao bi uglavnom trebalo da finansira Nemačka razvojna banka, izjavio je sekretar Odbora za građevinarstvo PKS Goran Rodić.
 
Nova grupacija u PKS je formirana jer su zalihe gotovih proizvoda u domaćoj industriji građevinskog materijala četvoromesečne i biće pokrenut veliki investicioni ciklus u okviru tog projekta i povodom predstojeće primene Pravilnika o energetskoj efikasnosti objekata – od 30. septembra iduće godine, rekao je Rodić. On je kazao da je Nemačka razvojna banka uradila istraživanje sa PKS i došla do podatka da u Srbiji hitno treba rekonstruisati 1,3 miliona objekata, kao i da bi pored postavljanja savremene izolacije radovi trebalo da obuhvate zamenu svih instalacija.
 
Nemačka razvojna banka je, prema njegovim rečima, već odobrila oko 25 miliona evra Rajfajzen banci, koja bi trebalo da obezbedi povoljne kredite građanima. Rodić je kazao da mesečna rata ne bi smela da bude veća od 50 evra i da bi krediti za renoviranje stanova trebalo da iznose između 4.500 i 6.000 evra.
 
“Nemcima se isplati da finansiraju taj projekat, jer će zaposliti dobar deo svoje građevinske hemije odnosno njihove firme ovde će obezbeđivati repromaterijal, a uzeće i kamate od kredita”, rekao je Rodić.
 
Grupacija za industriju građevinskog materijala u PKS ima 42 građevinska preduzeća, a na mesto predsednika je izabran direktor firme IGMA iz Uljme Ljubodrag Knežević.
 
Načelnica Odeljenja za građenje u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Jasminka Pavlović je tom prilikom predstavila Pravilnik o energetskoj efikasnosti, sa posebnim osvrtom na značaj primene pravilnika za industriju građevinskog materijala. Novi stambeni objekti sa “energetskim pasošima” neće smeti da troše godišnje više od 65 kilovat časova struje po metru kvadratnom, dok će stari moći najviše da troše 75 kilovata. “Energetski pasoš” zgrade sadržaće opšte podatke o zgradi, potrebnoj energiji, klimatske podatke, termotehničke, kao i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta.
 
U Inženjerskoj komori Srbije kažu da u našoj zemlji postoji oko tri miliona objekata i da se trenutno troši od 150 do 200 kilovat časova po kvadratu godišnje.