Doček mladog crvenog vina „božole“ i u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Manifestacija dočeka prvog mladog crvenog vina „božole“, koja je tradicionalna u Francuskoj, ove godine će prvi put biti održana i u Beogradu 17. novembra, na više lokacija, najavila je danas Francusko-srpska privredna komora.

„Božole nuvo“ (Beaujoulais Nouveau) je poznato francusko mlado vino, napravljeno od crnog grožđa sorte „game“, koja se uzgaja u Burgundiji. Fermentacija se završava samo nekoliko nedelja nakon berbe i potom se vino odmah izvozi širom sveta. Postoji verovanje da pošto se flaša otvori, vino mora biti popijeno do Božića. Zbog toga je francuska tradicija da se jednom godišnje u novembru pravi masovna svečanost, gde se prva flaša „božolea“ otvara tačno u ponoć. Predstavljanje te manifestacije tradicionalno se svake godine održava u ponoć trećeg četvrtka u novembru u Francuskoj, ali i širom sveta.

Beogradskim novinarima će u četvrtak, u restoranu “Molijer“ (Le Moliere), predsednik Upravnog odbora Francusko-srpske privredne komore Patris Filoš i direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić govoriti o svečanoj tradiciji otvaranja prvog mladog vina u godini i njegovoj simbolici, tradiciji ispijanja francuskih vina u Srbiji i aktivnosti Francusko-srpske privredne komore, koja je osnovana 2005. kao asocijacija, sa ciljem kreiranja i jačanja francusko-srpske poslovne zajednice u Srbiji. Komora trenutno ima više od 115 članova, među koje spadaju neke od najvećih francuskih kompanija,kao što su „Mišlen“ „Kredi agrikol“, „Sosijete ženaral“, „Lafardž“, „L’Oreal“, „Sanofi Aventis“ i druge.