Svetska banka nam “pogrešila” rang

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo prostornog planiranja će uputiti dopis Svetskoj banci zbog “propusta” što je loše ranigirala Srbiju po izdavanju građevinskih dozvola. U najnovijem “Izveštaju o poslovanju za 2012. godinu” koji je objavila Svetska banka Srbija je po izdavanju građevinskih dozvola rangirana na 175. mesto, od 183 zemlje.

Tražićemo razjašnjenje kako je moguće da je četiri godine unazad broj dana potrebnih za sve procedure uvek isti i iznosi 279 dana”, izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra Nebojša Janjić ističući da se u najnovijem izveštaju SB još uvek spominju procedure na osnovu starog Zakona o planiranju i izgradnji, koji je bio na snazi od 2003. do 2009. godine.

Janjić je naglasio da u izveštaju nije navedeno da je u međuvremenu donet novi zakon 2009. i da su ove godine usvojene izmene tog zakona. On je objasnio da metodologija SB uzima u obzir tri stvari – broj procedura i dana potrebnih za dobijanje građevinske dozvole, kao i troškove pribavljanja svih dozvola.


“U slučaju Srbije uvek se gleda Beograd odnosno broj procedura, vreme trajanja tih procedura i troškovi za izgradnju magacinske hale na perifieriji Beograda”, kazao je Janjić.

Takođe, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, prema njegovim rečima, u svim dosadašnjim izveštajima SB se smatrala troškom pribavljanja građevinske dozvola, a ne naknadom za infrastrukturu. “Ukoliko se to i dalje bude posmatralo, s obzirom na visinu naknade za uređenje građevinskog zemljišta u Beogradu, Srbija će uvek biti relativno nisko rangirana u odnosu na druge zemlje”, ukazao je Janjić.

Srbija je u “Izveštaju o poslovanju za 2012. godinu” SB pala za jedno mesto u odnosu na prošlogodišnji, ali je rangirana na 39. mesto po upisu prava na nepokretnosti, dok je lani bila na 98. mestu svetske liste.

U Odboru za građevinarstvo Privredne komore Srbije rečeno je ranije Tanjugu da nije baš najjasnija metodologija SB na osnovu koje je naša zemlja tako loše rangirana u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola.