Konferencija o potencijalima prehrambene industrije

PinterestFacebookTwitterShare

Može li država da izdvoji više novca za poljoprivredu koja je strateška grana i šta mora da se uradi da žanjemo i zarađujemo mnogo više biće tema sutrašnje konferencije koju u Novom Sadu organizuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Podaci pokazuju da Srbija po hektaru obradive površine izvozi 500 evra, što je dva puta manje od Makedonije (1000 evra), a skoro tri puta manje od Hrvatske (1.300 evra). Srbija proizvede 3,5 tona pšenice po hektaru, što je višegodišnji prosek, a Namibija sedam tona po hektaru, navedeno je u saopštenju NALED-a.

Kako je ukazano, poljoprivreda jeste jedina delatnost u Srbiji koja ima suficit, ove godine ćemo izvesti robe u vrednosti oko dve milijarde evra, iako su mogućnosti nekoliko puta veće.

Konferencija „Potencijali prehrambene industrije u Srbiji” će biti održana u okviru Međunarodnog sajma investicija „Investekspo”.

Najavljeno je učesće predstavnika JKP “Gradske pijace”, opštine Stara Pazova i grada Subotice, ambasade Izraela, NALED-a, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), USAID Agrobiznis projekta…