Niko ne proverava vrednost poklona državnika

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici vlasti su, prema vlastitom priznanju, za godinu dana primili su ukupno 481 poklon. Međutim, niko nije proverio da li je sve prijavljeno i zavedeno po zakonu.
 
U Agenciji objašnjavaju da je njihova dužnost da prikupe podatke o poklonima funkcionera, ali tačnost proveravaju samo ako neko prijavi da ima saznanja da lista nije kompletna. Dosad se nije pojavio nijedan ”cinkaroš”. Predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković kaže nam da oni žele da naviknu funkcionere da sve darove popišu i da ništa vrednije od 1.700 dinara ne smeju da zadrže.
 
Obavezu da sve što dobiju odmah stave i na spisak brzo su prihvatili u Predsedništvu i Vladi Srbije, ali je zato veoma malo lokalnih funkcionera koji su izabrali taj put. Predsednik Boris Tadić lane je dobio 136 poklona i svi se nalaze u posebnoj sobi na Andrićevom vencu. A najvredniji je tepih, ”težak” 1,5 miliona dinara, koji je Tadić dobio od predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.
 
Premijer Mirko Cvetković, na čijoj je listi od 50 darova tepih od 200.000 dinara, takođe, najvredniji poklon, deo suvernira drži u svom kabinetu, dok su ostali predmeti u specijalnoj odaji Vlade. Tu je neke predmete poslao i vicepremijer Božidar Đelić, koji je primio 25 darova. On je ujedno vlasnik i najjeftinijeg poklona: upaljača od 20 dinara.
 
Za godinu dana šef diplomatije Vuk Jeremić je dobio 30 poklona, ministar odbrane Dragan Šutanovac – 27, guverner NBS Dejan Šoškić – 22. Oni su, ujedno, dobili najviše darova. Saradnici Mlađana Dinkića rekli su nam da, kada je odlazio iz Vlade, njihov šef nije poneo nijedan od 14 darova. I Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, najavljuje da će sve što je dobio, ostaviti nasledniku. Poneće, kaže, samo pet ordena i sliku Slobodana Miloševića.
 
– Uglavnom dobijam knjige i monografije i sve se nalaze na posebnom stolu u mom kabinetu – rekao nam je Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda, koji je lane dobio 13 pokona.
 
Funkcioneri koji bi, ipak, hteli da se reše darova, nemaju gde da ih pošalju. Jer, Agencija za borbu protiv korupcije, ali i Direkcija za imovinu, čuvaju samo – spiskove poklona.