Koze u SAD sve popularnije

PinterestFacebookTwitterShare

Rast populacije pojedinih etničkih zajednica u SAD i želja ostalog stanovništva za zdravijom ishranom povećavaju tražnju za kozjim mesom. Prodaja putem aukcija, direktnim marketingom i na veliko. SAD od neto izvoznika postale uvoznik, pre svega iz Australije.
 
Prema podacima Američkog ministarstva za poljoprivredu (USDA), u julu 2010. ta država je imala 3,16 miliona koza. Od toga, na farmama je bilo 2,3 miliona a tržištu je ponuđeno 830.000 grla. Najveća proizvodnja je u Teksasu, koji čini gotovo polovinu proizvodnje, a zatim sledi Tenesi. Domaća potrošnja je uglavnom skoncentrisana u oblastima u kojima postoji tradicija u potrošnji. Kozje meso se retko viđa u redovnim prodavnicama zbog ograničene, i neujednačene ponude. Ono je takođe skuplje od pilećeg i ostalog crvenog mesa.
 
Rast populacije pojedinih etničkih zajednica u SAD i želja ostalog stanovništva za zdravijom ishranom povećavaju tražnju za kozjim mesom. Kozje meso je ima nizak sadržaj masti i holesterola. Najveći rast proizvodnje i prerade proizvoda od koza je u Teksasu. U tu državu je 1993. godine iz Južne Afrike je uvezena burska koza. Kvalitet mesa od t erase se ocenjuje kao odličan. U Teksasu je burska koza ukrštena sa španskom kozom sa ciljem povećanja proizvodnje mesa.
 
Prema podacima Langston univerziteta, Sjedinjene Države su do 1991. bile neto izvoznik kozijeg mesa. U 2009. SAD uvozi ukupno 11,706 tona kozjeg mesa, od koga većina dolazi iz Australije. Novi Zeland izvozi manji deo kozjeg mesa u Sjedinjene Države.
 
Največi potrošači kozijeg mesa dolaze iz latino i azijske populacije. Tražnja za kozjim mesom je najveća pri određanim praznicima kao što su Uskrs, Božić i Nova godina,. Muslimanski praznici su na osnovu lunarnog kalendara. Ramazan se proslavlja mesec dana. Porodice obično okupljaju za proslave na početku i na kraju Ramazana. Tada su povećani zahtevi za kozijim mesom. Jevreji su takođe veliki potrošači kozijeg mesa.
 
Koze se u SAD prodaju na aukcijama, a nije retkost da veliki trgovinski lanci ugovaraju proizvodnju na veliko. U poslednje vreme sve je zastupljeniji direktni marketing gde farmeri putem Interneta komuniciraju sa potrošačima.