BiH: Višak na mleku 24 miliona KM

PinterestFacebookTwitterShare

Oblast proizvodnje mleka za devet meseci zabeležila je spoljnotrgovinski višak vredan 24 miliona KM, a pozitivan bilans bi bio i daleko viši da zemlja značajnije ulaže u proizvodnju mlečnih prerađevina višeg stepena prerade.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, tokom prvih devet meseci zabeležen je rast i uvoza i izvoza mleka i mlečnih prerađavina u BiH. U ovom vremenu smo uvezli mleko i mlečne prerađevine u vrednosti od 35 miliona, a istovremeno izvezli u vrednosti 59 miliona KM. BiH je mleko i mlečne proizvode, kao što su kiselo mleko, jogurt, kefir, surutka, sir, maslac i ostale mlečne masnoće, najviše uvozila iz Srbije i Hrvatske, u koje je najvećim delom i izvozila, potvrdili su u UIO BiH.

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, istakao je da je proizvodnja mleka jedna od retkih proizvodnih grana zemlje koja ostvaruje spoljnotrgovinski višak, ali je dodao da je struktura ovog bilansa mogla biti daleko povoljnija.

“U susedne zemlje najviše izvozimo konzumno mleko, čija je vrednost manja, dok istovremeno uvozimo mnogo mlečnih prerađevina višeg stepena prerade, koje koštaju daleko više”, objasnio je Usorac.

On je istakao da bi daleko bolji izvozni rezultati bili postignuti ukoliko bi BiH ulagala više u proizvodnju mlečnih prerađevina, u voćne jogurte, maslace i slične proizvode.

“Trenutno na evropskom tržištu vlada manjak mleka, pa se s obzirom na veliku tražnju mleko lako može izvesti. Inače, to nije tako, zbog čega izvoz treba da baziramo na daleko manje zahtevna afrička i azijska tržišta”, rekao je Usorac.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je ove godine proizvođačima mleka u saniranju posledica suše povećalo iznos subvencija za mleko ekstra klase sa 0,25 KM na 0,35 KM po kilogramu proizvedenog i otkupljenog mleka. Ova premija važi za oktobar, novembar i decembar ove godine.

“Ministarstvo od ove mjere očekuje i da bude dodatni podsticaj poljoprivrednim proizvođačima u nastojanjima da povećaju proizvodnju mlijeka ekstraklase. Očekujemo da će se broj proizvođača mlijeka ove klase mlijeka povećati”, rekao je Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Premija za mlijeko prve klase je 0,20 KM, druge 0,16 KM, treće 0,10 KM, dok podsjećamo da je od junske premije ukinuto subvencioniranje mlijeka četvrte i mlijeka van klase.