Italija ulaže dve milijarde u energetiku Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić izjavio je da će Italija uložiti najmanje dve milijarde evra u energetski sektor Srbije i to kroz samo dve investicije koje su italijanske kompanije dogovrile u saradnji sa Elektroprivredom Srbije.

Mrkonjić je nakon potpisivanja sporazuma o energetskoj saradnji Italije i Srbije sa italijnskim ministrom ekonomskog razvoja Paulom Romanijem izjavio da je očigledno da Srbija ima veliku perspektivu u oblasti energetike.

On je pojasnio da je u italijanskom Ministarstvu ekonomskog razvoja potpisan sporazum Italije i Srbije kojim se italijanska vlada obavezuje da otkupi svu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora u hidroelektranama koje će zajednički graditi EPS i italijanska kompanija “Seći energija”

Kako je dodao, sprorazumom se definiše nekoliko osnovnih stvari, a pre svega, cena od 155 evra po megavatu za energiju proizvedenu iz zajedničkih izvora, koja je jedna od najboljih u Evropi. “Svaka zajednički urađena hidroelektrana imaće taj značaj da sva struje ide u Italiju i to je posao od milijardu evra, a pre svega za mašinsku i elektromašinsku industriju. Očekujemo da će te industrije živnuti”, dodao je ministar.

Govoreći o drugom velikom projektu, takođe vrednom milijardu evra, Mrkonjić je istakao da EPS i italijanska kompanija “Edison” formiraju zajedničko preduzeće za izgradnju nove termoelektrane u Kolubari. “Kada se sve sabere očigledano da Srbija ima veliku perspektivu u oblasti energetike i ja i dalje tvrdim da je upravo energetika naša najveća šansa”, istakao je Mrkonjić.

Po njegovim rečima, građani Srbije i država će od saradnje sa Italijom imati višestruku korist, koja se odnosi na povećanje sredstava koji će ići u budžet, smanjenje troškova građana u korišćenju električne energice, ali i zapošljavanju.

Što je najvažnije projekat će dovesti do zapošljavanja čitavog niza ljudi na ovim razvojnim projektima. Ne treba zaboraviti da samo razvojni projekti zapošljavaju, podvukao je ministar i dodao da prve rezultate sporzuma potpisanog u Rimu, očekuje već do kraja godine. “Očekujem da ćemo početkom iduće godine već imati nekoiko otovorenih gradilišta i da će Srbija ponovo biti veliko gradilište baš u energetici,” kazao je Mrkonjić.