Beograd lider IT industrije regiona

PinterestFacebookTwitterShare

Većina vodećih IT kompanija preselila je iz okolnih zemalja u Beograd svoja predstavništva za region zapadnog Balkana, odnosno takozvanu Adrijatik regiju.
 


 
Tako regionalne centre u glavnom gradu Srbije imaju svetski poznati brendovi Samsung, Asus, Del, Intel…
Čak i IT giganti koji se još nisu preselili slažu se u oceni da je srpsko IT tržište u ekspanziji, a poslovna klima za njihovu branšu sve povoljnija. Do pre par godina oni su otvarali predstavništva u Zagrebu, a tamo su sada ostali još samo Ejser i Tošiba.
Regionalni direktor Asusa za zapadni Balkan Aleksandar Stojanović objašnjava da su pre tri godine svoje regionalno predstavništvo otvorili u Beogradu jer su procenili da srpsko tržište ima najveći potencijal, a troškovi nisu veliki. “Nama je kao tajvanskoj kompaniji visina troškova kancelarije veoma bitna. U Beogradu zapošljavamo 20 ljudi, u Sloveniji dvoje, a u Hrvatskoj samo jednog. Veoma bitno nam je i to što su uslovi poslovanja u odnosu na Hrvatsku daleko jednostavniji, naročito kada je reč o birokratiji. Iako često mislimo da je kod nas sve gore i komplikovanije nego tamo, nije tako, hrvatska birokratija je znatno zamršenija od naše”, navodi Stojanović.

On dodaje i da je srpsko IT tržište u konstantnom rastu poslednjih sedam godina. Samo u prvih šest meseci ove godine zabeležilo je rast od 25 odsto u odnosu na isti period lane, dok je hrvatsko palo za 25 odsto. Ove godine naše IT tržište prvi put je preraslo IT tržišta suseda i postalo je najveće na zapadnom Balkanu.

Intel je takođe u Beogradu otvorio sedište za ceo Balkan. “Primetili smo konstantan rast i razvoj srpskog tržišta u poslednjih nekoliko godina. Srbija i okolne zemlje kreiraju budućnost Balkana time što pomažu da se stvori ekonomija zasnovana na znanju i obrazovanju. Tako su Srbija, BiH i Makedonija vodeće u promovisanju takozvanog 1:1 modela i-lerning obrazovanja”, kaže Andreja Jauković, direktor kancelarije Intela u Beogradu.