Tadić: Ne odustajemo od dovođenja Mercedesa u Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je uveren da Srbija ne može kreirati svoj razvoj bez Nemačke.
 
“Naši odnosi su kroz istoriju imali oscilacije”, rekao je on tokom posete nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg i dodao da je uveren i da Srbija može biti pouzdan parter Baden-Virtemberga i Nemačke u svom delu Evrope.

Tadić je ukazao na zainteresovanost naše zemlje da privuče investitore iz te ekonomski veoma moćne pokrajine. “Mi nikada nećemo odustati od toga da dovedemo Mercedes u Srbiju. Pre nekoliko godina bili smo jako blizu i Mercedes je izabrao Mađarsku. Znam da im tamo nije tako dobro kao što bi im bilo u Srbiji”, rekao je Tadić.

Srbi i Nemci su, kako je konstatovao, proizvođačke nacije, što potvrđuje oko 360 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, i u odnosima dve države postoje brojne neiskorišćene šanse.

Predsednik Tadić je istakao i da veliki broj Srba živi i radi u toj nemačkoj pokrajini. “Oko 700.000 građana poreklom iz Srbije danas živi u Nemačkoj i svi oni govore nemački kao maternji jezik. To je 10 odsto stanovnika Srbije, to su ljudi koji nemačku kulturu nose u sebi i Srbiju cine bliže Nemačkoj”, poručio je Tadić.