Danas odluka o sudbini evra i EU?

PinterestFacebookTwitterShare

Lideri Evropske unije sastaće se u danas u Briselu, po drugi put u roku od tri dana, da nastave da vade kestenje iz vatre.
 
Na stolu su tri ključna instrumenta za pretpostavljeni izlazak iz krize: dogovor o otpisu polovine grčkog duga, dokapitalizacija banaka i povećanje fonda stabilnosti. Oko prve dve teme stvari manje-više napreduju dobro.

Grčka je trenutno dužna 350 milijardi evra, što predstavlja 162 odsto BDP ove zemlje, a stučnjaci MMF su procenili da bi, ako se nastavi ovim tempom, zaduženje moglo da se popne na katastrofalnih 186 procenata do 2013. Blizu dogovora je i stavka o dokapitalizaciji banaka, odnosno o državnom pokrivanju minusa koji će se pojaviti kada se otpiše deo duga. Ostaje da se utvrdi da li će ovaj paket iznositi 100 ili 108 milijardi evra.

Preostaje treći, i najkomplikovaniji dosije, o povećanju fonda stabilnosti, koji trenutno iznosi 440 milijardi i ni izbliza ne pokriva pretpostavljene potrebe prezaduženih članica EU. Predviđeno je da se u prvom trenutku fond ojača do jednog biliona evra, a u dogledno vreme i do cela dva. Tu se pogledi Berlina i Pariza razlikuju.

Dodatni problem predstavljaju nova pravila igre koje je u Nemačkoj nedavno utvrdio Ustavni sud. Naime, Merkelova više nema odrešene ruke, i za svako dalje otvaranje kase moraće prethodno da dobije zeleno svetlo od parlamenta. Zasedanje Bundestaga zakazano je neposredno pred početak samita. Većina je na klimavim nogama, a rezultat glasanja neizvestan. Angela Merkel je poručila da će se, prilikom pružanja pomoći zemljama u krizi, znati red: prvo banke, zatim države, pa tek onda fond. Nikola Sarkozi je, sa svoje strane, naglasio da, u svakom slučaju, sve odluke o merama za izlazak iz krize treba doneti istovremeno.

Francuski predsednik se, takođe, nije složio s procenama novinara da dosadašnji pompezno najavljeni dogovori nisu nešta promenili, s obzirom na to da kriza napreduje. Sarkozi je istakao da su iz krize izvučeni Irska, Portugalija, Španija…