Kako izgleda prosečan biznismen u Republici Srpskoj?

PinterestFacebookTwitterShare

Prosečni biznismen u RS ima samo srednju stručnu spremu, oko 55 godina, ne govori nijedan strani jezik, niti redovno koristi računar, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS.
 
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković je istakao da je ovo istraživanje pokazalo da prosečni privrednik u RS ne ide na dodatne obuke, niti se usavršava, te da ne bi nikada postao privatni preduzetnik samo da je imao redovnu platu na radnom mestu gde je pre radio.

“U više od 48.000 radnji i preduzeća prosečan vlasnik, odnosno osnivač, ima 55 godina. Prosečnom preduzetniku u RS rast firme nije prioritet, već isključivo likvidnost i zadovoljavanje njegovih porodičnih potreba. Na ovakvu generaciju preduzetnika se danas oslanja privreda RS,” istakao je Marković.

On je naglasio da je prosečan privrednik u RS preduzetnik iz nužde, samo zato što ne može da nađe posao u struci. “To je činjenica sa kojom se treba suočiti i strategiju razvoja i napore na njenom sprovođenju usmeriti ka prepoznavanju novih preduzetnika i nedostataka u znanju i veštinama koje im redovno školovanje nudi,” dodao je Marković.

On je naglasio da većina domaćih preduzetnika vrlo površno poznaju mehanizme funkcionisanja preduzeća. “Zbog toga smo u znatnoj krizi, a ne samo zbog svetske ekonomske krize, jer kriza je uvek i prilika, barem je kroz istoriju tako bilo. Onaj ko je preduzetan on smišlja načine ponašanja u kriznoj situaciji i iz toga pokušava da izvuče korist,” rekao je Marković.

Ovako nepovoljna preduzetnička struktura u RS presudno utiče i na stav banaka da biznismenima ne odobravaju kredite bez kolaterala. Po mogućnosti dobijanja kredita bez kolaterala za dobar biznis plan BiH se nalazi na 122. mestu od ukupno 142 zemlje sveta, navodi se u godišnjem izveštaju “Global Competitivenes Report” (GCW), koji je objavio Svetski ekonomski forum.