Beograd: Poskupljuje grejanje

PinterestFacebookTwitterShare

Građani Beograda mogli bi uskoro plaćati skuplje grejanje za sedam do osam odsto, zbog poskupljenja gasa koje će stupiti na snagu od 1. novembra.

U Upravi grada Beograda nisu mogli da preciziraju koliko će tačno poskupeti grejanje u glavnom gradu, ali su poručili da će gradske vlasti učiniti napore da poskupljenje grejanja bude manje od poskupljenja gasa, čije cene će biti više za 10 do 15 odsto.

Beograđani, kako su naveli, neće plaćati pun procenat povećanja cene gasa, već samo sedam do osam odsto, a grad će se potruditi da subvencioniše ostatak poskupljenja tog energenta.

Konačna odluka o poskupljenju i visini poskupljenja grejanja u Beogradu biće doneta na sednici Skupštine grada Beograda.

I direktor Uprave za energetiku grada Beograda Marko Stojanović takođe je krajem prošlog meseca najavio da će grejanje u Beogradu poskupeti ako poraste cena gasa.

Ako se bira između popularnosti i neophodnosti, mi ćemo izabrati neophodnost, rekao je Stojanović i ocenio da poskupljenje grejanja nije popularno, ali da je to odgovorno prema građanima, jer se obezbeđuje stabilno snabdevanje grejanjem.

Ni on nije mogao da precizira koliko će iznositi poskupljenje grejanja u Beogradu, ali je naveo da cena gasa utiče na cenu grejanja sa 65 do 70 odsto i da zbog toga, poskupljenje treba pođednako da podele sistem, država, grad, preduzeća i građani.

On je podsetio i da se polovina Beograđana ne greje na daljinski sistem grejanja i da je u glavnom gradu neophodno uvesti naplatu grejanja po utrošku.