Crna Gora preuzima predsedavanje Energetskom zajednicom

PinterestFacebookTwitterShare

Crna Gora preuzeće početkom naredne godine predsedavanje Energetskom zajednicom i potpuno je spremna za to, rekao je  crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić u Beču na obeležavanju pete godišnjice te zajednice.

Kako je saopšteno iz crnogorske Vlade, Energetska zajednica članicama pomaže da stvore stabilan regulatorni i tržišni okvir i promovišu regionalnu saradnju na osnovu energetskog zakonodavstva Evropske unije.

Energetska zajednica, koja postoji od jula 2006. povezuje devet zemalja jugoistočne Evrope, dok su još tri zemlje posmatrači.

Ciljevi Crne Gore u oblasti energetike se poklapaju sa ciljevima Energetske zajednice. Naši prioriteti su povećanje sigurnosti snabdevanja energijom, privlačenje investicija, povećanje korišćenja obnovljive energije, unapređenje energetske efikasnosti i razvijanje tržišne konkurencije, uz unapređenje ekološke situacije, kazao je Kavarić.

On je naveo da je Crna Gora uradila mnogo na unapređenju ambijenta u oblasti energetike, kako po pitanju legislative, tako i u praksi. Kavarić je ukazao da se primenom energetskih propisa EU ne pomaže samo proces pristupa, već i unapređuju koristi od jedinstvenog tržišta.