Makedonski novinar: Proeskog su ubili mafija i politika

PinterestFacebookTwitterShare

Makedonski novinar Zoran Božinovski, stigao je u Zagreb i javno će predstaviti detalje svog 4-godišnjeg istraživanja o pogibiji makedonskog pevača Toše Proeskog.
 
“Saobraćajna nesreća kod Nove Gradiške u kojoj je ‘poginuo’ Toše Proeski nikad se nije dogodila”, izjavio je ovaj novinar za hrvatski portal Index.hr.

“Da saobraćajne nesreće ni tela za obdukciju nije bilo, to tvrdim zadnje tri godine. Toše Proeski je još u leto 2006. od nove makedonske vlasti predvođene premijerom Nikolom Gruevskim, optužen da je s menadžerkom Ljiljanom Petrović zatajio porez”, navodi Božinovski.

Makedonski novinar kaže da je od decembra 2006. celi  Tošin menadžersko-producentski tim bio pod istragom za pranje novca iz Kuvajta. “Prema svim mojim saznanjima, bili bi uhapšeni da su se vratili s puta po Hrvatskoj. Cela ‘nesreća’ kod Gradiške bila je samo loša filmska produkcija”, izjavio je Božinovski za Index.

Novčane transakcije oko pevača navodno je pratila i makedonska Direkcija za sprečavanje pranja novca pa je svoja saznanja prenela Specijalnom tužiteljstvu Makedonije. “Tužilac Jovan Ilijevski od decembra 2006. do danas nije o tome pokrenuo istragu, osim što je  na početku na informativni razgovor pozvao Tošu Proeskog, menadžerku Ljiljanu Petrović i producenta Lastu Nikolovskog. Tadašnja vlast nije učinila ništa da pevača skloni iz takvog okruženja, ostavili su ga na milost i nemilost mafiji”, upozorava Božinovski.
 
U knjizi će, najavljuje, raskrinkati i ulogu desničarske, vladajuće makedonske stranke VMRO DPMNE, koja se Proeskom navodno krenula osvećivati jer je pre pet godina odbio da pevati u izbornoj kampanji. “Odmazda je krenula kad je VMRO pobedio na izborima i kad je Gordana Jankulovska iz te stranke postala ministrka unutrašnjih poslova”, otkriva novinar deo iz skorašnje knjige o ulozi političkog i mafijaškom miljea u smrti 27-godišnjeg pevača koja će biti izdata u martu 2012. godine.
 
Makedonski novinar već je dvaput pretučen zbog istraživanja o ljudima i sumnjivim poslovima oko pokojnog pevača, a u domovini ga mnogi smatraju neverodostojnim izvorom, koji samo traži medijsku pažnju, piše Index.hr.