(FOTO) Zavirite u Olimpijsko selo u Londonu

PinterestFacebookTwitterShare

Radovi na olimpijskom selu u Londonu se polako privode kraju. Grad se sprema za najveći sportski događaj na svetu, Olimpijske igre 2012. godine.
 

Podsetimo, nepunih godinu dana pre nego što će ugostiti više od 17.000 sportista i zvaničnika Olimpijsko selo je  prodato. U nadmetanju devet kupaca pobedili su sa zajedničkom ponudom Katari diar i Delensi ponudivši za 1.439 stanova 636.000.000 evra.

Katarski investicioni fond, sa kapitalom procenjenim na osamdeset milijardi evra i engleska firma za ovu sumu pazarili su i mogućnost da na dodatnih šest parcela izgrade još oko 2.000 stanova.
 


Budžet Letnjih igara 2012. je 10.610.000.000 evra, a u vremenu ekonomske krize svaki evro veliki je kao kuća. Prvobitno je zamišljeno da Selo bude izgrađeno privatnim kapitalom, ali kada je 2008. postalo jasno da je ceo projekat ugrožen i da je đavo odneo šalu, stvar u svoje ruke je preuzela država.
 
Njen razlog za zadovoljstvo je jasan: pre ove poslednje prodaje već je za 306.000.000 evra udomljeno 1.379 stanova (uglavnom će ih koristiti socijalno ugroženi članovi društva), a sa novodobijenim novcem poreski obveznici Njenog kraljevskog veličanstva ostali su kraći„” za samo oko 314.000.000 evra. Pošto je Selo niklo ( i još niče, završetak radova planiran je za početak 2012.) na neuređenom zemljištu i bilo je potrebno ulaganje u infrastrukturu, država je i podrazumevala da će jedan deo para nadoknaditi – stanovništvo!
 


Prostor na kome će se nalaziti Selo zauzima 27 hektara. Konzorcijum Kataraca i Engleza ne namerava da prodaje stanove već da ih iznajmljuje. Kako kažu biće to prvi privatni britanski stambeni fond kojim će oni kao vlasnici upravljati. Većina stanova su tro i četvorosobni (oko 1.000), ali u strukturi ima i garsonjera i apartmana sa pet prostorija.
 
Za vreme Igara za svakog sportistu planirano je 16 kvadratnih metara životnog prostora, ali nijedan stan nema – kuhinju jer će se takmičari i svi ostali hraniti u zajedničkom restoranu. Zbog toga će novi vlasnici Sela morati da dodaju postojećim jedinicama i prostore za spremanje hrane. Završetak ovih radova očekuje se 2013, a sredinom te godine počeće i iznajmljivanje i eventualna prodaja stanova. Pored ovog predviđeno je i oplemenjivanje prostora velikom parkom, ali i izgradnja škole (za 1.800 učenika), prodavnica, apoteka i manjeg medicinskog centra.