Srbiji priznanje za uspešan transport nuklearnog goriva u Rusiju

PinterestFacebookTwitterShare

Na međunarodnoj konferenciji o upotrebi nuklearnih goriva i nuklearnih reaktora, Srbiji je odato priznanje jer je šesta zemlja u svetu koja je u periodu od 2009. godine do danas, sa svoje teritorije uklonila visokoobogaćeni uranijum i platonijum, nuklearne materijale koji predstavljaju potencijalne mete nuklearnog teririzma.


Na ovaj način, Srbija je ušla u krug samo 19 država u svetu koje su postigle ovako vredan rezultat.

Na poziv Ministarstva energetike SAD-a i Međunarodne agencije za Atomsku energiju MAA (IAEA) Radojica Pešić, direktor JP “Nuklearni objekti Srbije” boravi u Santiagu, Čile, gde je snažno naglašeno da se Srbija pozitivno pozicionirala na nuklearnoj mapi sveta, kao država koja je uspešno obavila dva projekta, koji se, svaki na svoj način, mogu smatrati prekretnicama u realizaciji svetskog programa Ñ•a smanjenje pretnji nuklearnog terorizma.

Naime, 2002 godine, Srbija je transportovala u zemlju porekla, Rusku Federaciju, preko 48 kg svežeg nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom, što je bio prvi transport u okviru međunarodne inicijative za vraćanje nuklearnog goriva sa svih istraživačkih nuklearnih reaktora ruskog porekla, iz celog sveta, u zemlju porekla.

Osim ovoga, 2010. godine, Srbija je obavila Transport kompletnih zaliha od 13 kg iskorišćenog nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom iz reaktora RA u Vinči, uključujući i transport od preko 2000 kg istrošenog goriva sa niskim obogaćenim uranijumom, što je bio najveći i najkompleksniji transport ikada.

Ovaj transport je obavljenu u organizaciji javnog preduzeća “Nuklearni objekti Srbije”, koje je Vlada republike Srbije ovlastila za realizaciju ovog projekta, po utvrđenim procedurama i rokovima. Transport je bezbedno stigao u Rusku federaciju 17. decembra 2010, a krenuo je iz Srbije 18. novembra 2010. godine. Tokom ovog projekta, ukupno 8030 gorivnih elemenata istrošenog nuklearnog goriva prepakovano je u specijalne kontejnere.

Na konferenciji je snažno podvučen doprinos Srbije međunarodnim naporima za upotrebu nuklearnih tehnologija u miroljubive svrhe.