Skuplje povrće na pijacama

PinterestFacebookTwitterShare

Cene pojedinih povrtarskih proizvoda na kvantaškim i zelenim pijacama u Srbiji prošle sedmice su bile znatno više nego u prethodnom periodu, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

 
Na kvantaškoj pijaci u Beogradu, u odnosu na prethodnu nedelju, zabeleženo je poskupljenje tikvica i krastavca salatara, kao i celera, karfiola, krastavca kornišona, paradajza i kupusa. Za razliku od njih, jeftiniji su bili zelena salata i zeleni paradajz. Što se obima ponude tiče, znatno niže jutarnje temperature uticale su na slabiju ponudu, a i tražnju povrća.
 
Na zelenoj pijaci u Pančevu zabeležena je dobra ponuda povrća, a potražnja je bila standardna. U odnosu na prethodnu nedelju, skuplji su bili brokoli, karfiol, krastavac kornišon, spanać, krastavac salatar, paradajz, paradajz “čeri”, zeleni paradajz i tikvica.

 
Ponuda kvalitetnog povrća na lozničkoj zelenoj pijaci bila je dobra, a cene paradajza, krastavca i karfiola bile su više u odnosu na prethodnu nedelju.
 
Ponuda paprike i paradajza na zelenoj pijaci u Pirotu jenjava, dok je bolja ponuda korenastog povrća. Sušna godina i slabiji rod uticali su na porast cene pasulja.
 
U toku protekle nedelje su na pijaci u Vranju skuplji bili blitva, karfiol, krastavac salatar, krompir, beli luk i paradajz, a jeftiniji celer.
 
Prosečna cena kilograma cvekle, crnog luka, paprike babura, patližana, tikvica i šargarepe na zelenim pijacama u Srbiji, u periodu od 17. do 23. oktobra, iznosila je 50 dinara, koliko je koštao i komad zelene salate. Brokoli, karfiol i krastavac kornišon najčešće su koštali 150 dinara po kilogramu, salatni krastavac 70, krompir 30, kupus 20, paprika šilja i paradajz 60, beli pasulj 200, a beli luk 400 dinara.