Otvoren Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić, otvorio je Peti međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije “Čiste energetske tehnologije”, koji se danas i sutra održava u Novom Sadu.

 
Na Forumu, posvećenom proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, koji se danas i sutra održava u okviru Dana energetike, učestvuje više od 400 učesnika sa preko 50 prijavljenih radova, prezentacija novih tehnoloških rešenja i prikaza realizovanih projekata.
 
“Ovaj Forum je jedna od najznačajnijih manifestacija te vrste kako zbog toga što već petu godinu uspeva da okupi zaista respektabilan broj učesnika, tako i zbog toga što je, kombinacijom struke, javnog sektora i privatnog sektora, uspeo da napravi simbiozu neophodnu da bi obnovljivi izvori energije na uspešan način bili iskorišćeni”, rekao je Pajtić.

 
Dva miliona hektara obradive zemlje- naš potencijal
 
“Postoje ekonomski, ekološki i evropski razlozi zašto ulagati u sektor obnovljivih izvora energije. Ekonomski razlozi u Vojvodini govore u prilog činjenici da raspolažemo vrstom resursa koja svakako može da zadovolji ovako visoko postavljene ambicije. Imamo potencijale u energiji vetra, vode, u geotermalnim izvorima, ali ono što je najvažnije, jeste biomasa. Biomasa se danas ne koristi dovoljno, ostaci žetve se pale na našim poljima i ne samo da se gubi prilika da se zaradi i proizvede energija, nego se i zagađuje životna okolina. Ovaj sektor može da zaposli hiljade ljudi u Vojvodini”, istakao je pokrajinski premijer.
 
Kako je dalje rekao, dva miliona hektara obradive zemlje govori koliki su naši potencijali, a mi nismo velika regija, mi smo srednja regija u evropskim okvirima.
 
“Ekološki razlozi po sebi govore o tome da moramo na racionalan način i bez bahatosti da se upustimo u ovaj projekat, sa svešću o tome da planetu nismo nasledili od naših predaka, nego smo je pozajmili od naših potomaka i na taj način moramo i da se postavimo”, zaključio je Pajtić, dodavši kako evropski parametri ukazuju na to kako bi Srbija, koja ima evropske ambicije, trebalo u narednom periodu da dostigne nivo od 10 odsto energije iz obnovljivih izvora.
 
Predsedavajući Programskog odbora 5. međunarodnog foruma “Čiste energetske tehnologije” i direktor Elektrovojvodine, dr Tihomir Simić, istakao je da “jedino sinergija snaga vlasti, znanja i sposobnosti, smeštena u kontekst osmišljenih i usvojenih strategija i programa za njihovo ostvarenje, može omogućiti Vojvodini i Srbiji da postignu sve ono što su druge zemlje Evrope odavno učinile i na čemu naši susedi već duže vredno i dosledno rade”.