Kazahstan oslobađa 16 000 zatvorenika na Dan nezavisnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Parlament u Kazahstanu izglasao je amnestiju za 16.000 zatvorenika povodom 20. godišnjice nezavisnosti ove države od nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.
 
Prema proceduri, odluka donjeg doma parlamenta potvrđena je u gornjem domu, pa prosleđena predsedniku Nursultanu Nazarbajevu na potpis, prenela je agencija Rojters.
 
Kazahstan je zemlja sa 16,5 miliona stanovnika, bogata naftom i prostire se na površini koja je pet puta veća od Francuske. U kazahstanskim zatvorima sada se nalazi oko 46.000 zatvorenika i još 6.600 u pritvoru, saopštilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Prema rečima zamenika ministra Amirkana Amanbajeva, odluka koja je danas usvojena u parlamentu važiće za osuđenike kažnjene do pet godina zatvora, maloletne prestupnike, žene sa decom, trudnice, penzionere i invalide. Odluka može biti primenjena i na pritvorenike koji čekaju suđenje. 

Na pitanje novinara da li će amnestija važiti za kazahstanskog aktivistu za ljudska prava Jevgenija Zhovtisa koji služi četvorogodišnju kaznu zatvora zbog ubistva pešaka svojim automobilom, Amanbajev nije odgovorio. Njegov slučaj ima i političku pozadinu i bio je predmet razgovora američkog državnog sekretara Hilari Klinton sa kazahstanskim liderima, na njeno insistiranje tokom posete Astani krajem prošle godine. 

Dan nezavisnosti Kazahstana je 16. decembar.