U skupštini peticija o zabrani GMO

PinterestFacebookTwitterShare

Stranka Zeleni Srbije predala je danas Skupštini Srbije peticiju koju je potpisalo 35.000 građana, zahtevajući zabranu korišćenje genetski modifikovanih organizama (GMO).

 
Predsednik stranke Ivan Karić je kazao novinarima da će danas predati i predlog zakona za zabranu proizvodnje GMO, prometa, uvoza i prevoza preko teritorije Srbije. On je rekao da ta stranka ne traži obustavljanje naučnog istraživanja, već da smatra da u Srbiji nema potrebe da se proizvodi i trguje GMO, jer je to zemlja velikih prirodnih resursa.
 
“Ovo nije politička kampanja i samo stranačka inicijativa, već želja velikog broja građana Srbije”, kazao je Karić i zapitao da li stanovništvo “zna šta jede, pije i diše”.
 
Karić je istakao to što su propisi o GMO restriktivni, ali je upozorio da se ne poštuju. U Srbiji, kako je objasnio, postoji mogućnost da finalni proizvodi sadrže 0,9 odsto GMO.
 
“Kod nas se GMO ne obeležavaju, a ne postoje ni podzakonski akti u toj oblasti, zbog čega ne želimo da otškrinemo vrata GMO proizvodima”, ukazao je Karić.
 
Predsednik Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije i profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić je rekao da podržava akciju Zelenih Srbije, jer sve više laboratorijskih istraživanja u svetu pokazuje, pri eksperimentima na životinjama, da korišćenje GMO izaziva štetne posledice na potomstvo, što bi značilo da će se to dešavati i kod ljudi. On je istakao da Srbija još nema laboratorije za vrlo osetljive analize GMO, koje su uz to i skupe, i dodao da bi uzgoj GMO biljaka mogao da, širenjem polena, šteti drugim, konvencionalnim poljoprivrednim kulturama.
 
Ševarlić je naglasio da postoje i ekonomski razlozi zbog kojih Srbija ne bi trebalo da dozvoli proizvodnju i promet GMO.
 
“Najmanje 5.000 radnih mesta bilo ukinuto, ukoliko bi se dozvolilo da se GMO koristi u komercijalnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji”.
 
U tom slučaju, bez posla ostalo mnogo ljudi u institutima, među proizvođačima semena i sredstava za zaštitu bilja, u poljoprivrednim i izvoznim preduzećima.