Ratari očekuju regres

PinterestFacebookTwitterShare

Kiša koja je pala na području Kotor Varoši nakon dužeg sušnog perioda je dobro došla, ali nije znatnije poboljšala uslove za jesenje poljoprivredne radove – saopštila je opštinska poljoprivredna služba.
 
Prema rečima savetodavca u Službi Saše Višnjića, obrada zemljišta je zbog dugotrajne suše i dalje otežana, pa je neizvesno da li će ratari uspeti da zaseju pšenicu u optimalnom roku. Za setvu pšenice poljoprivredne apoteke na području opštine su isporučile poljoprivrednicima više od deset tona semena, uglavnom novosadskih sorti.
 
Osim otežane pripreme zemljišta, kotorvaroški zemljoradnici su suočeni sa nedostatkom sredstava za nabavku dizel goriva, semena i đubriva, što za posledicu ima znatno smanjeno interesovanje za setvu pšenicu u poslednjih nekoliko godina.
 
Poljoprivrednici se obraćaju opštinskoj službi za poljoprivredu sa zahtevom za regresiranje jesenje setve koje je najavljeno u visini od 250 maraka po hektaru nakon obavljene setve, što će biti poznato nakon objave pravilnika resornog ministarstva – rekao je Višnjić.
 
Božo Vrljanović, zemljoradnik iz naselja Čelka, koji je uspeo da zasije pšenicom jedan hektar, kaže da bi mu kao i ostalim ratarima, s obzirom na skupu obradu, gorivo i repromaterijal, podsticaji dobro došli.