NIS osvaja Bugarsku, Rumuniju i BiH

PinterestFacebookTwitterShare

NIS planira da do kraja godine zaključi ugovore o kupovini 20 benzinskih pumpi u Bugarskoj, a planira se kupovina zemljišta za pumpe i u Rumuniji.
 
Zamenik generalnog direktora Naftne industrije Srbije (NIS) za investicije i razvoj Nikolas Petri kazao je da su u toku pregovori ili procene za kupovinu i dodatnih benzinskih pumpi u Bugarskoj. Plan je da NIS za dve i po godine formira maloprodaju mrežu u Bugarskoj od 80 benzinskih pumpi, naglasio je on. Petri je kazao i da se u 2012. očekuje da će NIS kupiti zemljište za gradnju benzinskih pumpi u Rumuniji. Razmatraju se lokacije uz magistralne puteve koje spajaju Rumuniju sa drugim zemljama EU i Srbijom, kao i u većim gradovima, dodao je on. 

On je podsetio i da NIS ima sporazum za kanadskom kompanijom “Ist vest petroleum” o istraživanjima i eksploataciji nafte i gasa na četiri lokacije u Rumuniji. Sporazumom je predviđeno da NIS finansira istraživanja čija vrednost će biti od 50 do 100 miliona dolara, kazao je on. Petri je istakao da će NIS sa nalazišta u Rumuniji dobijati 85 odsto prihoda od izvadjenih količina nafte i gasa, a kanadski partner 15 odsto. 

Razmatraju se i opcije za izlazak NIS-a na velikoprodajno tržište naftih derivata u Rumuniji i mogućnosti za nova istraživanja nafte i gasa, kazao je on. 

Petri je rekao i da NIS planira učešeće na tenderima za instraživanje nafte u Bosni i Hercegovini, gde je potencijano nalazište u tuzlanskom kantonu.