Pola miliona evra za obnovu stočnog fonda

PinterestFacebookTwitterShare

U cilju povećanja stočnog fonda i unapređenja rasnog sastava Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Grad Užice izdvojili su preko pola miliona evra za nabavku 250 kvalitetnih priplodnih junica.

To je najveća investicija u stočarstvu u užičkom kraju. Ministrstvo je opredelilo 450 hiljada evra, a Grad Užice učestvovaće u nabavci sa 20 odsto sredstava. Priplodne junice biće dodeljene aktivnim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima besplatno po određenim kriterijumima.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Užice ističu da na teritoriji grada ima preko dve hiljade registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.Prednost će, kažu, imati oni koji imaju jednu ili više krava, a uzimaće se u obzir i broj članova i starost domaćinstva, kao i uslovi za gajenje, negu i ishranu grla.

„ Trenutno u užickom kraju ima oko četiri hiljade grla krava, a taj broj se svake godine smanji za dva odsto. Ova mera Ministrstva doprineće poboljšanju rasnog sastava i povećanju grla za pet odsto”, ističe Nebojša Ðurić, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Užice.

Zainteresovani poljoprivrednici sa područja grada Užica mogu se prijaviti ovoj službi do kraja godine.Besplatne plodne junice , najverovatnije nemačke rase simentalac,biće podeljene u toku naredne godine.