Potrebno više poljoprivrednih savetodavaca u Podrinju

PinterestFacebookTwitterShare

U Podrinju je, osim tamošnjih, potrebno angažovati i nezaposlene agronome iz drugih krajeva, kako bi se u najboljoj meri obavljalo stručno savetovanje poljoprivrednih domaćinstava, rekao je danas za Tanjug predsednik Upravnog odbora lozničkog Fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Stefanović.
Na području grada Loznice i opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, koje svojim delovanjem obuhvata Zavod za poljoprivredu u Loznici, za savetodavni rad biće potrebno 44 stručnjaka, precizirao je.

On je podsetio da je u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede realizovana obuka za 36 nezaposlenih agronoma iz Podrinja i da će bezmalo svi polaznici dobiti posao savetodavca, u zavisnosti od rezultata testiranja. Na toj teritoriji, koja ima 10.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, od kojih je 6.200 aktivnih, biće neophodno angažovati i nezaposlene agronome iz drugih gradova, kako bi se uposlilo dovoljno asistenata za rad sa domaćinstvima.

Budući asistenti za poljoprivredna domaćinstva trebalo bi da u subotu dobiju licence i potpišu sa Ministarstvom poljoprivrede ugovore o radu, najpre na šest meseci, uz mogućnost da u sledećem ciklusu, u tom trajanju, nastave isti posao, naveo je Stefanović.

Cilj tog poduhvata Ministrstva je svestrano unapređivanje poljoprivrede i povećanje proizvodnje hrane zasnovano na primeni nauke, a obuku je realizovala Poljoprivredna savetodavna stručna služba Srbije u čijem okviru deluje i Zavod u Loznici.