Smederevo: Grožđe rodilo za Ginisa

PinterestFacebookTwitterShare

Berba grožđa u podunavskom vinogorju najbolja je u poslednjoj deceniji. Ovogodišnji rod je oko 15.000 tona, dok su u nekim vinogradima prinosi blizu – rekordnih. I, što je vinogradarima najbitnije, grožđe je izuzetnog kvaliteta!

Sa oko 1.200 hekatara vinograda u Podunavskom okrugu, tokom ovogodišnje berbe prosečno je ubrano 12 tona po hektaru – zahvaljujući prethodnoj blagoj zimi i gotovo idealnim vremenskim uslovima, koji pogoduju uzgoju vinove loze.
 
Prinos kod stonih sorti kreće se od 15 do 17 tona, a kod vinskih, pre svega “smederevke”, dostiže i 20.000 kilograma po hektaru. Kada je reč o sortama za vrhunska vina, kao što su “kaberne sovinjon” i “šardone”, prinosi su kao u udžbenicima: od šest do osam tona po hektaru, jer je ovde na prvom mestu kvalitet, kaže Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe u Smederevu.

Loza “smederevka” smatra se jednom od najpoznatijih autohtonih sorti Srbije, ali je poslednjih petnaestak godina nepravedno zapostavljena. Inače, trenutno u smederevskom kraju ima 500 hektara pod vinogradima, iz kojih je ove jeseni ubrano tri puta manje grožđa nego u “zlatno vreme”. Srećom – kvalitet odoleva.

Zahvaljujući podsticajnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede i promeni državne klime prema uzgajivačima vinove loze, u vinogradarstvu ovog kraja sada nije prioritet proizvesti što više, već je naglasak na vrhunskom standardu. I – uprkos tome što je gotovo trećina čokota raskrčena – obraz “smederevke” sada čuva nekoliko malih vinarija, koje su uložile mnogo novca u kvalitetnu proizvdonju, među kojima prednjače podrumi “Radovanović” iz Krnjeva i “Janko” iz Smedereva.