Mišković oslobođen poreza za Maksi?

PinterestFacebookTwitterShare

Miroslav Mišković neće državi Srbiji platiti porez na transakciju kojom je svoje udele u privrednom društvu Delta maksi prodao belgijskoj Delez grupi.
 
Kako je na pitanje Danasa odgovorila Poreska uprava Republike Srbije, Mišković je ovog poreza oslobođen po osnovu Ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koji je Republika Srbija zaključila sa Republikom Kipar 1986.

U odgovoru koji je Poreska uprava Republike Srbije uputila Danasu decidirano stoji da su “u privrednom društvu Delta maksi doo Beograd u toku ove godine izvršene statusne promene odvajanja uz osnivanje, praćene promenom osnivača, za koje su blagovremeno podnete i odgovarajuće poreske prijave, po osnovu kojih su podnosioci, shodno odredbama važećeg Ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, oslobođeni plaćanja poreza. Poreska uprava očekuje prijem poreskih prijava najavljenog prometa navedenog privrednog društva, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni“.
 

Prema saznanjima Danasa poslednja rečenica iz saopštenja Poreske uprave bazira se na postojanju novog privrednog društva koje je Miroslav Mišković osnovao u Beogradu 18. juna 2011. godine – Delta capital doo. Ona je u stopostotnom vlasništvu firme Astatine Holdings Limited sa Kipra.

Osnivački ulog u Delta kapitalu zasniva se na 500 evra novčanog kapitala i na nenovčanom delu od 250.963.000 evra koji čini pravo svojine na 82,20 odsto udela u Društvu za trgovinu i zastupanje Delta maksi doo Beograd, Takovska 49.

Poreznici veruju da će porez biti plaćen na „najavljeni promet“ ovog društva. Zasad u zabeleškama, koje uz to društvo idu, Agencija za privredne registre nije upisala nikakve promene.