Vicevi na račun krize evrozone

PinterestFacebookTwitterShare

Dužnička kriza u zemljama evrozone i sumnje u sposobnost političara da spasu evro postali su inspiracija za brojne šale širom kontineta.
“Zašto Grčka nije dobila novu tranšu od EU i MMF-a? Zato što u Grčkoj niko ne radi dovoljno dugo da do kraja popuni formular sa zahtevom”, glasi jedna od njih.

Temom dugova bavi se i vic o Grku, Ircu i Portugalcu koji ulaze u kafanu i naručuju piće, a na pitanje ko plaća račun, odgovor glasi – Nemac.

“Deutsche Welle” je preneo šalu koja trenutno kruži Bratislavom: “Za 400 evra možete da usvojite Grka. On će se doseliti kod vas, ići će kasno u krevet, popiće kafu, ručati i potom malo odspavati, a vi možete na posao”. Reutersovom dopisniku grčke nacionalnosti iz Amsterdama desilo se da ga u frizerskoj radnji upitaju “da li može da prihvati skraćivanje kose za 50 posto”, što je bila aluzija na predloženu meru otpisivanja polovine grčkog duga.

Humoristi često komentarišu brojne sastanke o krizi, uglavnom u Briselu, ali i Luksemburgu, Mađarskoj, Finskoj, Poljskoj i drugim zemljama, na kojima zvaničnici pokušavaju da osmisle plan za spasavanje evrozone. “Koliko je evropskih ministara finansija potrebno za zamenu sijalice? Nijedan. Sijalica je potpuno ispravna”, glasi jedan vic. Portugalski list “Publik” nedavno je prokomentarisao: “Nemačka ne isključuje mogućnost napuštanja evrozone, ali će sa sobom poneti sve novčanice i kovanice eura.”

Ponekad se šale odnose direktno na najuticajnije ličnosti evropske politike, a za njihovo razumevanje treba znati da je Angela Merkel kancelarka najveće evropske ekonomske sile, da je francuski predsednik Nikolas Sarkozi nedavno dobio dete, italijanski premijer Silvio Berluskoni voli dobar provod, dok je Jorgos Papandreu premijer najzaduženije članice EU. Te informacije su uvod u “zvanični” dnevni red večerašnjeg samita eurozone.

“Radni sastanak Evropskog veća – u 19.15 radna večera, u 20.00 bilateralni sastanci članica evrozone, u 22.00 konferencija za medije… u 22.05 Silvio Berluskoni kreće u noćni klub, piće na njegov račun. Angela odbija jer ne želi da ide, Sarkozi odbija jer mora, a Papandreu zato što ne može da plati taksi do kuće”.

List “Frankfurter Rundschau” objavio je karikaturu na kojoj dete uveče ulazi u sobu i kaže: “Ne mogu da spavam”. Otac, koji na televiziji gleda emisiju o spasavanju evra, odgovara: “Maleni moj, da nisi možda sanjao kako ćeš jednog dana morati da plaćaš za sve ovo?”.