Moskva prednjači po potencijalu tržišta nekretnina

PinterestFacebookTwitterShare

Moskva je izbila na prvo mesto u rejtingu European Regional Economic Growth Index (E-REGI) za 2011. godinu, prestigavši London, što ukazuje na izuzetan potencijal rasta ruske prestonice na tržištu nekretnina, navodi se u izveštaju kompanije “Jones Lang LaSalle”.
 

Rejtingom E-REGI obuhvaćeni su gradovi 326 regija u 33 zemlje Evrope sa visokom tražnjom nekretnina u srednjoročnoj perspektivi i ukupnom populacijom od oko 780 miliona ljudi.

E-REGI ukazuje na lidere i autsajdere tržišta nekretnina, s tim što su se analitičari fokusirali na 105 najvećih evropskih gradova sa više od 500.000 stanovnika, kao i prestonice.

“Nakon efektnog debija u E-REGI 2009. i napredovanja na listi 2010, Moskva se po prvi put ove godine našla na čelu rejtinga. Takav uspeh je ostvaren u vellikoj meri zahvaljujući veličini samog grada i izuzetno visokom potencijalu rasta” obrazlaže se u istraživanju.

Prethodni favoriti E-REGI – London, Pariz i Minhen su 2011. godine izgubili svoje pozicije, obzirom da uprkos svim vrednostima, njihov tekući potencijal se ne može nikako porediti sa budućim širenjem Moskve i rastom mogućnosti u ruskoj prestonici.

U isto vreme, opšta situacija u prestonici Rusije i dalje odbija strane biznismene i investitore, napominju eksperti istraživačke kompanije “Jones Lang LaSalle”.

U rejtingu E-REGI i druga dva ruska grada su učvrstila svoje pozicije – Jekaternburg se sa 77 premestio na 48 mesto, a Sankt Peterburg sa 97. na 95. poziciju, dok se Njižnji Novgorod spustio za jedan stepenik i zauzeo 50 mesto.

Rezultati E-REGI 2011. godine oslikavaju ekonomski pad u Evropi u prvoj polovini godine, rastuću nesigurnost i uznemirenost zbog dužničke krize.

London je u ovogodišnjem rejtingu izgubio počasno prvo mesto, spustivši se na drugo. “Britanska prestonica je u isto vreme, gledano po razvijenosti poslovne sredine i dalje daleko ispred konkurenata, pa i Moskve, ali po potencijalu rasta zaostaje za njom”, napominje se u izveštaju.

Minhen je zadržao treće mesto u rejtingu iako je razlika između treće i četvrte pozicije na kome se našao Pariz, skoro zanemarljiva. “Minhen je bolji od Pariza po rastu i razvoju poslovne sredine, ali zaostaje po prihodima. U isto vreme, Nemačka je zemlja koja je u top-20 E-REGI predstavljena sa pet gradova, što je najbolji rezultat u Evropi”, smatraju eksperti.

Favoriti E-REGI i dalje ostaju velike aglomeracije i gradovi sa jakom bazom i visokim prihodima, precizira se u istraživanju, koje prenosi ruska agencija RIA Novosti.