(FOTO) Završena sanacija i restauracija Brankovog mosta

PinterestFacebookTwitterShare

Sanacija, restauracija i konzervacija kamenih površina Brankovog mosta je završena, a nakon još malo doterivanja, on će dobiti novi-stari izgled, izjavila je direktorka Direkcije za puteve Ivana Vuletić.
 

Cilj nam je bio da most zablista, a da se pritom ne naruši nekadašnji izgled kamenih površina. Obnovljena je dotrajala podloga, kao i gazišta na stepeništima. Tehnologija restauratorskih i konzervatorskih radova se izvodi u više složenih faza. Kamen je očišćen hemijskim sredstvima koja nisu toksična. Potom su usledile restauracija i konzervacija, jer je naročito važno da objekat bude veran originalu, objasnila je Vuletić.
 
Sada bi most trebalo čuvati od bahatog ponašanja iako je na lako dostupnim mestima naneta antigrafitna zaštita, koja omogućava lakše pranje i uklanjanje grafita.
 

 
Most ima i nekoliko prelepih galerija koje su prilikom izgradnje od 1930. godine dodate kao ukras i odmorišta. Ovih nekoliko galerija na starogradskoj strani okrenuto je ka reci i kada bi se uredile i oplemenile zelenim i cvetnim žardinjerama, mogle bi da budu vrlo atraktivne, kazala je Nada Petrović, koordinatorka Službe za marketing i informisanje JKP “Beograd-put”.
 
Brankov most sagrađen je na stubovima i oporcima starog lančanog mosta kralja Aleksandra, prvog drumskog mosta na Savi. Objekat je pušten u saobraćaj 1934. godine i ubrzo po izgradnji srušen.  To je uradila kraljevska vojska pred okupaciju. Stubovi na obalama Save su preživeli prvo, a potom i savezničko bombardovanje 1944. godine.  Na kamenim ostacima, deceniju kasnije, sagrađen je novi most koji je pušten u saobraćaj 1956. godine.
 

 
Od tada, mostovska konstrukcija je dograđivana i proširivana, od 1979. godine ima sadašnji izgled, ali stubovi nisu temeljno sanirani.