Novi kilovati na dugom štapu

PinterestFacebookTwitterShare

Na start proizvodnje struje u novim hidroelektranama i termoelektranama, Srbija bi mogla da pričeka od pet godina do – cele decenije. Izgradnja prvih od 10 HE na Ibru, koje će Elektroprivreda Srbije graditi sa italijanskim „Sećijem“, pomerena je za početak sledeće godine, dok podizanje elektrana na srednjoj Drini još nema zakazan datum. A kineske kompanije bi, u najboljem slučaju, mogle da počnu izgradnju Termoelektrane „Nikola Tesla B 3“ tokom 2014. godine.

Potpisivanjem sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Italije, sva struja koju budu proizvele male HE na Ibru i srednjoj Drini biće izvezena u na italijansko tržište. Ali, otkup po ceni od 155 evra po megavat-satu počeće tek kada elektrane budu izgrađene.
 
EPS će imati 3,5 puta veću zaradu nego da je sam napravio HE na srednjoj Drini i Ibru, sa upola manjim ulaganjem,  kaže savetnik za energetiku predsednika Vlade Petar Škundrić. A budžet će se puniti, po ovom osnovu, sedam puta više.
 
Za podizanje novog bloka TENT B 3, protokol sa kineskim kompanijama „Čajna invajermental enerdži“ i „Šenžen enerdži grup“ otvara mogućnost saradnje, ali još ne donosi investicije od dve milijarde evra. Jer, potrebno je da azijski partneri prvo urade svoju studiju izvodljivosti i finansiranja.

Stručnjaci ne sumnjaju u investicije, ali procenjuju da bi izgradnja pojedinih projekata mogla da traje, u najboljem slučaju, deset godina.

Sporazum po kojem će Italija otkupljivati struju iz obnovljivih izvora energije proizvedenu u Srbiji obećava izvoz po odličnoj ceni, a to će zaposliti ljude kod nas, kaže Slobodan Ružić iz konsultantske firme „Enerdži sejving grup“. Dobro je i to što se Kinezi interesuju za gradnju TENT B 3, iako ih protokol ne obavezuje na samu investiciju. Voleo bih da sve to krene što pre, ali sudeći po iskustvima iz poslednjih godina, mislim da to neće skoro. Biće dobro ako neke od malih hidroelektrana, koje EPS treba da gradi sa italijanskim „Sećijem“, počnu da rade za pet godina. A verujem da ćemo na novu termoelektranu u Obrenovcu čekati bar deceniju.

Prema njegovim rečima, investicija bi mogla da bude ugrožena samo ako se kineske kompanije ne bi složile sa EPS oko pitanja vlasništva, otkupne cene struje i cenovnika po kojem će nova TE kupovati ugalj.