Britanci blokirali trgovinu INA-inim deonicama

PinterestFacebookTwitterShare

INA-inim deonicama više se ne trguje ni na berzi u Londonu jer je britanski regulator zadužen za nadzor finansijskih usluga i transakcija blokirao trgovinu deonicama hrvatske naftne kompanije.
Na stranicama Londonske berze Financial Services Authority (FSA) svoju odluku objašnjava činjenicom da INA berzi nije poslala finansijske izveštaje o razdoblju do 31. decembra prošle godine.

Koliko će blokada trajati zasad nije najavljeno, ali trenutno se INA-inim deonicama ne trguje ni u Zagrebu ni u Londonu, gde je trgovina i inače zamrla poslednjih godina. Značajnije se trgovalo tek do sredine 2009. godine, te ponovno u decembru 2010. godine nakon MOL-ove javne ponude, nakon čega je trgovina bila tek povremena, piše Novi list.

Službeno objašnjenje zbog kojeg je zaustavljeno trgovanje INA-inim deonicama u Londonu ipak nije jedini razlog zbog kojeg se se se regulatorna tela Ujedinjenog Kraljevstva odlučila na taj ne baš čest potez, pogotovu za deonice čija je trgovina godinama beznačajna za Londonsku berzu.

Čini se da da je do takve odluke došlo nakon kontakta s hrvatskim regulatorom HANFA-om, koja je još krajem marta blokirala trgovinu INA-inim deonicama jer je uočila da ih kupuju inostrani investitori, pa je od MOL-a zatražila podatke o tome je li povezna s tim investitorima i kupuje li deonice INA-e potajno.