Ulaganje u jug Srbije 500 mil.€

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska unija i Švajcarska uložiće više od pola miliona evra u unapređenje infrastrukture i rada lokalne administracije u 14 opština na jugu Srbije.


Predstavnik Programa evropskog partnerstva sa opštinama na jugu Srbije PROGRES Marko Vujačić kaže da će uložiti 460.000 evra u izgradnju obdaništa u opštini Ivanjica i mosta u selu Tibižde u opštini Vranje, u rekonstrukciju kanalizacionog sistema u Crnoj Travi i fabriku “Termovent” u Medveđi, kao i u zamenu stolarije u Osnovnoj školi “Ibrahim Keljmendi” u Preševu.

Prema Vujačićevim rečima, 85.000 evra PROGRES će dodatno uložiti u kupovinu računarske opreme i softvera za unapređenje rada poreske administracije u Prokuplju, Žitorađi, Blacu, Lebanu, Bojniku, Vranju, Surdulici, Preševu, Bujanovcu, Priboju i Sjenici.

Ove opštine će u unapređenje baze podataka svojih poreskih obveznika morati da ulože još po 9.500 evra.

On je naveo i da je Upravni odbor PROGRES-a usvojio planove Biznis inkubator centra u Prokuplju i Vranju na osnovu kojih će u potpunosti finanasirati osnivanje Voćarskog klastera u Topličkom okrugu i zapošljavanje povratnika iz inostranstva u opštini Vranje.

Menadžer PPOGRES-a Grem Tindal naglasio je da je veoma važno da opštine poštuju obaveze koje proističu iz ugovora o dodeli bespovratnih sredstava, kako bi stekle pravo da i ubuduće mogu da računaju na sredstva donatora iz Evropskih predpristupnih fondova.

U okviru partnerstva sa 25 opština juga i jugozapada Srbije, Evropska unija podržava razvoj infrastrukture u ovom delu Srbije sa 14,1 milion evra, Švajcarska sa 2,5 miliona i Srbija sa 1,5 miliona evra.