Biomasa kao moguća alternativa za mazut i gas

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija bi u naredne četiri godine mogla u potpunosti da zameni upotrebu mazuta i gasa za grejanje, kada bi u potpunosti iskoristila potencijal biomase koji se procenjuje na 2,5 od tri miliona tona ekvivalentne nafte.

To svrstava Srbiju u jednu od zemalja koje imaju po glavi stanovnika vrlo ozbiljne i značajne resurse, rekao je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović nakon sastanka sa generalnim direktorom sekreterijata Energetske zajednice EU Slavčom Nejkovim u Vladi Srbije.

Ministar je istakao da je zbog toga važna komunikacija sa svim važnim društvenim faktorima, pa i sa Briselom, i naglasio da je otvoren poziv za investitore, koji procenjuju da bi ova vrsta ulaganja mogla da bude značajna.

“Za građane i Srbiju ovo jeste način da iskoristimo veliki resurs koji imamo, povećamo bruto domaći proizvod i da značajno smanjimo uvoz energenata”, rekao je Petrovići ističući da će to značiti i poboljšanje platnog bilansa.

Petrović je naglasio da je Srbija napravila izuzetne rezultate u energetskoj integraciji, odnosno da je u toj oblasti korak ispred drugih, jer je već nekoliko godina članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

Direktor Sekretarijata energetske zajednice jugoistočne Evrope Slavčo Nejkov je gost na 3. Naftnom forumu, koji se održava u Beogradu u organizaciji Energetske zajednice jugoistočne Evrope i Ministarstva infrastrukture i energetike Srbije.

On je iskoristio priliku i da se susretne sa ministrom Petrovićem gde je nakon sastanka izjavio da je Srbija `ključni igrač` kada su u pitanju potencijali energije na Balkanu.

“Srbija je ključni igrač u regionu, kada se posmatra kontekst energetske zajednice”, rekao je Nejkov, naglašavajući da naša zemlja ima glavnu ulogu u izgradnji regionalne energetske mreže.

Nejkov je pohvalio Srbiju i zbog toga što je usvojila zakone iz oblasti energetike, ističući da je proteklih godinu dana naša zemlja postigla `neverovatan napredak`.