Domaće trzište poljoprivrednih proizvoda stabilno

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da je domaće tržište prehambenih proizvoda stabilno i da će takvo biti i u buduće.
“Mislim da ćemo imati dobre vesti kad je tržište namirnica u pitanju i da smo izašli iz jedne loše faze koju smo imali u prvoj polovini 2010. godine u prvom polugođu ove godine”, rekao je Petrović, posle susreta sa direktorom sekretarijata Energetske zajednice Evropske unije Slavčom Nejkovom.

Petrović je dodao da je stabilizacija prilika na tržištu prehramebnih proizvoda praćena i smanjenjem inflacije, podsećajući istovremeno da je najveći deo rasta cena bio uslovljen uvećanjem cena osnovnih životnih namirnica.

Ministar je rekao da već sedam meseci prošlo od rekonstruckije Vlade Srbije, a da pri tom neprestalno sluša o poskupljenjima i istakao da ne očekuje značajne promene cena na tržištu.

“Naravno, u nijansama se, od meseca do meseca, stvari mogu kretati ili u jednom ili u drugom pravcu, ali suštinski 2012. će biti godina kada će mo prestati da budemo žrtve stresova zbog toga što kada uđemo u supermarket ili otvorimo novine vidimo da je neka namirnica poskupela”, rekao je Petrović.

On je podsetio da se cene hlaba stabilne, a veoma dobre vesti treba očekivati i sa tržišta šećera, uz napomenu da vlada pažljivo prati situaciju na tržištu mesa i mleka, a i da nema opasnosti od poskupljenja jestivnog ulja. Petrović je ukazao i da se u Ministarstvu poljoprivrede obavlja, svakodnevno, analiza cena svih vitalnih prehrambenih proizvoda.