Baždarena vaga uslov za tezgu

PinterestFacebookTwitterShare

Od 1. januara 2012. pijačna uprava će u saradnji sa nadležnom Direkcijom za mere i dragocene metale pooštriti provere da li trgovci imaju važeće uverenje o overavanju merila, adekvatan državni žig i nalepnicu.

Mesari, ribari, mlekadžije i piljari koji od Nove godine budu želeli da zakupe tezge i vitrine na gradskim tržnicama, pored ostale potrebne dokumentacije moraće da imaju i uverenje da su obavili baždarenje vaga, najavili su juče predstavnici JKP „Gradske pijace”. Od 1. januara 2012. pijačna uprava će u saradnji sa nadležnom Direkcijom za mere i dragocene metale pooštriti provere da li trgovci imaju važeće uverenje o overavanju merila, adekvatan državni žig i nalepnicu. Ovu odluku „Gradske pijace” su donele u skladu sa Zakonom o metrologiji.

– Posle obilazaka koje su, ne samo u Beogradu, obavili službenici Direkcije za mere, ustanovili smo da se na mnogim pijacama vage ne kontrolišu i uverenja o baždarenju ne overavaju redovno. Zakupci to moraju činiti svake dve godine. Takođe, mnogi nisu imali tipski odobrene vage, što je takođe obavezno. Zato smo i pokrenuli ovu akciju, kako bismo uveli red na pijacama – objasnila je Vida Živković, direktorka Direkciji za mere i dragocene metale.

Stručnjaci odeljenja za metrološki nadzor kontrolisali su sve veće tržnice u Beogradu – Bajlonijevu, Kalenić, Zemunsku, Vidikovačku, Banjičku, u naselju Braće Jerković, Bloku 44, ali i Kvantašku a to će, prema najavama Živkovićeve, činiti i u narednom periodu.

Trgovci uverenja o baždarenju vaga mogu dobiti u Direkciji za mere i dragocene metale u Ulici Mike Alasa 14, gde košta 1.200 dinara. Dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj telefona 3282-736 ili 2024-400, na sajtu www.dmdm.gov.rs ili putem mejla office@dmdm.rs.

– Donedavno smo bili jedini koji su izdavali takve potvrde. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja licenciralo je i dve firme „Vagu legal” i „Mehaniku Trstenik” za izdavanje takvih uverenja, a još neke čekaju licencu – objasnila je direktorka Živković.