Papandreu: Grčka će postati produktivna država

PinterestFacebookTwitterShare

Grčka će nastaviti sa naporima da postane produktivna država, izjavio je sinoć grčki premijer Jorgos Papandreu, nakon odluke lidera zemalja članica evrozone o otpisivanju 50 odsto spoljnog duga Grčke.

“Posle bitke koju smo dobili, koja je od ogromnog značaja za državu… nastavićemo da intenzivno radimo kako bi Grčka postala produktivna”, rekao je Papandreu u kratkom televizijskom obraćanju o sporazumu postignutom na samitu evrozone prošle noći u Briselu.

Prema njegovim rečima, postignuti sporazum skinuće teret sa srednje klase i okrenuti novu stranicu za zemlju, pogođenu najtežom recesijom u protekle četiri godine. “Moramo da nastavimo da intenzivno radimo kako bi promenili sve što nas pogađa. Ova kriza nam daje priliku i sporazum nam daje vreme da odlučimo šta je važno za Grčku”, kazao je Papandreu, prenele su agencije.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos izjavio je prethodno da je, nakon što je postignut sporazum sa kreditorskim bankama da otpišu 50 odsto duga, taj dug postao održiv. Sporazum, postignut posle teških pregovora lidera EU u Briselu, zahteva od kreditora u privatnom sektoru da prihvate 50 odsto gubitaka po grčkim obveznicama koje imaju u vlasništvu.

Kako je saopštio direktor grčke agencije za upravljanje dugom PDMA Petros Hristodulu pregovori između Grčke i privatnih vlasnika grčkih obveznica o učešću privatnog sektora u smanjenju grčkog duga trajaće dve do tri sedmice.