U Srbiji investicija, kao u Hrvatskoj i Sloveniji zajedno

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je u prvih sedam meseci ove godine privukla oko 1,6 milijardi dolara direktnih stranih investicija, što je više nego što su Hrvatska i Slovenija zajedno uspele cele prošle godine, prenose mediji u regionu. Zbog toga hrvatski mediji optužuju svoju nesposobnu administraciju.
 
U prvih sedam meseci ove godine strane kompanije kod nas su investirale 1,6 milijardi dolara, što je čak 300 miliona dolara više nego u celoj 2010, a procene su da će do kraja godine cifra dostići tri milijarde dolara. Prema podacima Agencije za strana ulaganja i investicije (SIEPA), za celu prošlu godinu se u Srbiju slilo oko 1,3 milijarde dolara direktnih stranih investicija. Za sada je izvesno da ćemo ove godine imati duplo više, a uz malo sreće mogli bismo da se vratimo na nivo od oko tri milijarde evra stranih investicija, koliko smo imali kada je počela globalna kriza. Hrvatska je prošle godine inkasirala 583 miliona dolara od stranih investicija, a Slovenija 834 miliona.

Hrvatski mediji malu utehu nalaze u tome što privatizacija u Srbiji još nije završena, što donosi prihode od prodaje preduzeća, dok u Hrvatskoj jeste, i to odavno. S druge strane, navode i da je prema podacima Konferencije UN za trgovinu, čak i Albanija prošle godine imala veće strane investicije od Hrvatske, koja je ipak bolja od Makedonije.
 
Uz hrvatske, ovim podacima bavili su se i slovenački mediji, koji strahuju da bi ta država mogla da izgubi ekonomski primat na Balkanu, kako zbog skorog ulaska Hrvatske u EU, tako i zbog sve većeg interesovanja stranaca za Srbiju.