Euforija na Wall Streetu nakon evropskog dogovora

PinterestFacebookTwitterShare

Na Wall Streetu juče su cene deonica skočile više od tri posto, na najviši nivo od početka avgusta, jer je na tržištu zavladala euforija nakon što su evropski lideri usaglasili rešenja za suzbijanje dvogodišnje dužničke krize.

Dow Jones indeks porastao je 339 bodova, ili 2,86 posto, na 12.208 bodova, probivši se, po prvi put od 1. avgusta, iznad psihološki važnog nivoa od 12.000 bodova SiP 500 skočio je 3,43 posto, na 1.284 boda, a Nasdaq indeks 3,32 posto, na 2.738 bodova.

Dogovor zvaničnika evrozone o povećanju fonda za finansijsku stabilizaciju i dokapitalizaciji banaka, kao i pristanak banaka da otpišu 50 posto grčkih dugova izazvao je na tržištu euforiju. U svih 10 sektora SiP indeksa juče su cene deonica porasle više od jedan posto, a na vrednosti je dobilo i svih 30 deonica Dow Jones indeksa.

Najviše su poskupile deonice banaka, koje su poslednjih meseci zbog evropske dužničke krize bile pod najvećim pritiskom. SiP indeks tog sektora skočio je više od šest posto.

Smatra se da velik obim trgovanja pokazuje da su se na tržište vratili ulagači koji su se dosad držali postrani, te da bi optimizam na tržištu idućih dana mogao privući dugoročne ulagače. Na Wall Streetu, Ameriican Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamenilo oko 11,2 milijarde deonica, znatno iznad prošlogodišnjeg dnevnog proseka od 8,4 milijarde.

Optimizmu na tržištu juče su doprineli i dobri makroekonomski podaci. U trećem tromesečju bruto domaći proizvod SAD porastao je 2,5 posto na godišnjem nivou, što je najveći rast ekonomije u godinu dana i gotovo dvostruko veći nego u prethodnom kvartalu, kada je iznosio 1,3 posto.

Nastavljen je i niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija.