Srbija bi mogla ostati bez poverenika?

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija bi, u slučaju neke predizborne ili izborne blokade Skupštine, mogla ostati bez poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i to na duži rok,  istakao je za Danas aktuelni poverenik Rodoljub Šabić, čiji mandat ističe za manje od dva meseca.

Prema njegovim rečima, neizbor poverenika, imajući u vidu da on rukovodi samostalnim organom vlasti, izvesno bi imao štetne posledice, ne isključujući i blokadu aktivnosti. “S tim u vezi se otvaraju dva pitanja. Prvo, mnogo važnije, da li će Skupština uopšte birati poverenika i tek onda drugo – ko će to biti,” navodi Šabić.
On za Danas napominje da nema nikakvih informacija o postupku za izbor poverenika, kao i da o tome nije razgovarao „ni sa predsednicom Skupštine, ni sa predsednicom nadležnog Odbora, ni sa drugim skupštinskim funkcionerima“. “Prosto to nije moja privatna stvar već državna stvar o kojoj treba da vode računa nadležni. Odgovore na sva pitanja u vezi sa pokretanjem postupka i utvrđivanjem kandidata treba da da pre svega Odbor za informisanje i kulturu Skupštine Srbije,” objašnjava Šabić.

Kako kaže, obavešten je da je Koalicija za slobodan pristup informacijama, uz upozorenje da je krajnje vreme za pokretanje postupka za utvrđivanje kandidata, uputila Odboru Narodne skupštine i predlog da on ponovo bude kandidat za poverenika. Reč je o, prema njegovim rečima, velikoj grupi nevladinih organizacija koja je davala i daje izuzetan doprinos unapređenju prava javnosti da zna i u kojoj deluju neki od najistaknutijih eksperata u ovoj oblasti. Zbog toga, dodaje, da mu predlog ove koalicije za drugi mandat na ovoj funkciji „naravno prija“.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisuje da je skupštinski Odbor za kulturu i informisanje jedini ovlašćen da pokrene postupak izbora poverenika, kao i da ista osoba za ovu funkciju može biti birana najviše dva puta. S obzirom na to da aktuelnom povereniku prvi sedmogodišnji mandat ističe 22. decembra 2011, Koalicija za slobodan pristup informacijama zatražila je od Odbora da objavi spisak svih kandidata za ovu funkciju koje bude razmatrao, kao i podatke o njihovim kvalifikacijama.