Kakve radnike traže poslodavci u Srbiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Poslodavci u Srbiji traže radnike spremne na timski rad, voljne da uče i da se profesionalno usavršavaju, precizne, tačne i uslužne, pokazala je prva nacionalna anketa poslodavaca koju je finansirala EU.


Prilikom zapošljavanja visoko vrednuju i radnike s kompjuterskim znanjem i poznavaoce više jezika, pokazala je anketa kojom je obuhvaćeno više od 4.000 poslodavaca.

Anketa je pokazala da je poželjno da zaposleni poseduju različite vrste dozvola, posebno znanje iz oblasti zaštite na radu, zaštite životne sredine i ekologije, prenosi EurAktiv.

Najčešći razlozi zbog kojih poslodavci ne mogu da nađu radnike sa željenim osobinama jesu manjak traženih kadrova, nedostatak adekvatnog znanja i veština i nedostatak radnog iskustva. To je posebno veliki problem za privatne firme iz oblasti trgovine, građevinske i prerađivačke industrije, koje imaju do 50 zaposlenih i u privatnom su vlasništvu, navodi se u analizi rezultata ankete.

Prema anketi, za dodatno usavršavanje svojih radnika najzainteresovanija su mala preduzeća. Prema oceni poslodavaca u Srbiji, obuka je najpotrebnija radnicima sa završena tri i četiri razreda srednje škole, ali i onima sa završenim fakultetom.

Takođe, ukazala je da su u najvećem riziku da ostanu bez posla izloženi zaposleni sa srednjom stručnom spremom, dok će se tražnja za menadžerima u narednom periodu značajno smanjiti.

Prema prognozama ankete, među zanimanjima za kojima će u 2012. biti pojačana tražnja jesu drvoprerađivači, metaloprerađivači, tekstilni radnici, mesari, elektrotehničari, elektroenergetski tehnolozi i prehrambeni tehnolozi.

Anketa je deo projekta Tehnička podrška za unapređenje kapaciteta Nacionalne službe za zapošljavanje za upravljanje podacima, prognoziranje, monitoring i evaluaciju (EUNES projekat).

Nacionalna služba za zapošljavanje ubuduće će jednom godišnje raditi anketu poslodavaca na osnovu koje će moći da izvede prognoze o trendovima na tržištu rada i efektima aktivnih mera zapošljavanja.