Svetu preti treći svetski rat – zbog nedostatka žena

PinterestFacebookTwitterShare

Pored sedam milijardi ljudi koji trenutno žive na Zemlji i brojnih potencijalnih ratnih žarišta, francuski demograf Kristo Žilmoto upozorava da će život postati nesiguran zbog agresivnih neženja koji će se boriti za mlade.
 
Taj “trend” mogao bi posebno da pogoditi države kao što su Indija i Kina, u kojima roditelji biraju pol deteta i pritom često devojčice abortiraju ili čak ubijaju odmah po rođenju, stoga mnogi upozoravaju da će problem manjka punoletnih žena tokom narednih 50 godina biti jednako velik problem kao i klimatske promene, piše AFP.
 
“Ne samo da će se ti muškarci ženiti stariji, već će biti i mnogo više neženja. To će biti vrlo bitna promena u državama gde svako želi da se venča”, kaže Žilmoto.
 
Prirodnim se smatra da se na svakih 104 do 106 muškaraca rodi 100 žena, a svako bitno odstupanje od tih brojki pripisuje se nekim drugim neprirodnim faktorima. U Indiji i Vijetnamu statistika je takva da se na 112 dečaka rodi 100 devojčica. U Kini je odnos skoro 120 prema 100 u korist dečaka, a u pojedinim mestima odstupanje je i veće. Stručnjaci upozoravaju i da se taj trend širi i na južni Kavkaz gde Azerbejdžan, Gruzija i Armenija imaju odnos 115 naprema 100, a drugačije nije ni u najbližem okruženju, Srbiji i BiH.
 
Demografi tvrde kako u ovom trenutku u svetu “nedostaje” čak 160 miliona žena kao rezultat tradicionalnog preferiranja sinova, smanjene plodnosti i dostupnosti pilula za prenatalnu kontracepciju. Procenjuje se da se u Indiji svake godine oko pola miliona žena podvrgne abortusu zbog činjenice da nose žensku decu.
 
Uz sva nagađanja, mnogi navode i da će u takvom sistemu manjka žena doći do poliandrije, kada žena može da ima više zakonitih muškaraca, ali i procvata seksualnog turizma. Pesimisti tvrde da će to dovesti do strašnog scenarija u kojem će u takvim državama porasti broj “seksualnih predatora”.
 
Isto tako, politolozi Valeri Hadson i Andrea den Boer smatraju da će azijske države sa previše muškaraca predstavljati sigurnosnu pretnju za zapadne države.
 
“Države sa nesrazmernim odnosom između polova mogu da budu vođene samo autoritarno uz suzbijanje nasilja “kod kuće” i izvoza u inostranstvo kroz kolonizaciju i rat”, tvrde one.