Bugarska: Nove tužbe oko nuklearke

PinterestFacebookTwitterShare

Ruska kompanija “Atomstrojeksport” najavila je tužbu protiv bugarske Nacionalne električne kompanije (NEK) u vezi sa gradnjom NE Belene.
 Generalni direktor “Atomstrojeksporta” Aleksandar Gluhov, koji je angažovan na izgradnji druge bugarske nuklearke, izjavio je da će tužbeni zahtev u iznosu od oko 70 miliona evra biti podnet Arbitražnom sudu u Parizu zbog odlaganja izmirenja obaveza za već proizvedenu opremu.

Atomstrojeksport će uvećati iznos protiv NEK-a do skoro 130 miliona evra,precizirao je Gluhov na medjunarodnom forumu “Atomeks Evropa 2011” u Pragu, preneli su sofijski mediji.

Rusi već tuže bugarski NEK pred ovim sudom za 58 miliona evra za isporučenu a neplaćenu opremu. S druge strane i NEK je protiv Atomstrojeksporta podneo tužbeni zahtev pred Arbitražnim sudom u Ženevi za iznos od 61,8 miliona evra za reaktore, koji su već instalirani u drugu rusku centralu.

Izgradnja druge bugarske nuklearke “Belene” počela je 1987. godine, ali je ubrzo, nakon “plišane” revolucije 1989. godine obustavljena. Realizacija projekta je obnovljena 2002. godine, a 2006. godine održan je tender na kome je pobedila ruska kompanija Atomstrojeksport koja je ponudila dva reaktora, jačine od po hiljadu megavata, novije ruske generacije sa garancijom od 60 godina uz 90 odsto korišćenja kapaciteta.

Zvanična izgradnja počela je dve godine kasnije, 3. septembra 2008. godine, ali je vrlo brzo obustavljena zbog neregulisanog finansiranja. Bugari i Rusi su nakon potpisivanja sporazuma o izgradnji do sada potpisali ukupno 14 aneksa, koji su se uglavnom odnosili na odlaganje realizacije izgradnje. Poslednji je potpisan krajem septembra i realizacija projekta odložena je do 31. marta 212. godine.

Glavni problem izgradnje je finansiranje, koje je sa 3,9 milijardi evra, tokom potpisivanja sporazuma o izgradnji, uvećano na 6,3 milijardi evra, a taj iznos u Pragu pomenuo je i direktor Atomstrojeksporta Aleksandar Gluhov. U Bugarskoj smatraju da projekat ne bi trebalo da predje pet milijardi evra.