“Gasprom” ponovo snizio cenu gasa za Nemačku

PinterestFacebookTwitterShare

Ruski koncern “Gasprom” odobrio je popust na cenu svog gasa i trećem nemačkom partneru, kompaniji “Verbundnetz Gas” (VNG AG), koji važi za jednog od najvećih distributera tog energenta u istočnoj Nemačkoj, piše u današnjem izdanju ruski poslovni dnevnik “Komersant”.

Ne precizirajući visinu popusta na koji je “Gasrpom” pristao, list podseća da je holding prošle godine toj nemačkoj kompaniji prodavao gas po 286 dolara za hiljadu kubnih metara.

Početkom 2010. godine dve nemačke energetske kompanije, “E.ON Ruhrgas” i “Wingas” su uspele da kod “Gasproma” izdejstvuju popust. Ruski koncern je naime pristao da pojedinim evropskim partnerima isporučuje gas po berzanskim cenama, koje su sada za oko 100 dolara niže od cena u dugoročnim ugovorima “Gasproma”.

Krajem 2010. godine spot cene gasa su bile izjednačene sa ugovorenim cenama “Gasproma”, tako da su predstavnici holdinga kasnije objavili da su evropski partneri odustali od prelaska sa dugoročnih na spot ugovore.

VNG je vlasnik mreže gasovoda duge oko 7.000 kilometara i četiri podzemna skladišta, od kojih su dva još u izgradnji. Ova nemačka kompanija godišnje od “Gasproma”, koji je njen manjinski akcionar sa udelom od 10,5 odsto akcija, dobija oko 6,4 milijarde kubnih metara gasa.

U Nemačku, koja je najveće evropsko tržište za izvoz ruskog gasa, “Gasprom” je lane izvezao 34 milijarde kubnih metra zemnog gasa.